Logo

Sie werden jetzt auf die Seite der Unternehmensgruppe Schwabe geleitet. Hier finden Sie die Stellenangebote von Dr. Willmar Schwabe und von weiteren Unternehmen, die zur Schwabe-Gruppe gehören.

Het plantenlexicon van Schwabe

Fytotherapeutische geneesmiddelen zijn geneesmiddelen waarvan het actieve ingrediënt wordt geproduceerd uit planten of plantendelen. De immense biodiversiteit van plantensoorten in tropische en subtropische gebieden suggereert een quasi onuitputbare bron van farmaceutische stoffen. In nauwe samenwerking met lokale experts, verkennen we alle wegen in plantenonderzoek, waarbij nieuw geïdentificeerde medicinale planten getest worden op hun therapeutische werking met hoogwaardige screeningssystemen.

In ons plantenlexicon vindt u een overzicht van de vele medicinale planten die tegenwoordig worden gebruikt voor de productie van moderne geneesmiddelen. U vindt informatie over ingrediënten en de toepassing van de individuele medicinale planten, alsook over de plantkunde en de geschiedenis van deze medicinale planten.

Lijst va A to Z

Plant in de kijker

Ginkgo

Ginkgo

Dankzij het veelzijdig werkingsmechanisme hebben geregistreerde geneesmiddelen op basis van Ginkgo biloba een bewezen doeltreffendheid bij:

  • tinnitus (spreek erover met uw arts)
  • vertigo
  • geheugenstoornissen: de verbetering van het concentratie- en leervermogen en de levenskwaliteit van patiënten met geheugenstoornissen

Ook volgende werkingen zijn bewezen: remming van hersenoedeem door traumatische of toxische oorzaak, vermindering van retina-oedeem en beschadiging van netvliescellen, bevordering van de doorbloeding en verbetering van de stroomeigenschappen van het bloed, deactivering van toxische zuurstofradicalen en een neuroprotectieve werking.

Lees meer

Andere planten in de kijker

Echte valeriaan

Echte valeriaan

Echte valeriaan komt voor in alle gematigde klimaatzones ter wereld. Oorspronkelijk kwam de geneeskrachtige valeriaan voor in Europa en Azië, het wordt intussen ook in het noordoosten van Amerika verbouwd. De plant heeft de voorkeur voor bosranden, graslanden en oevers. De echte valeriaan is een meerjarige, kruidachtige plant van 0,5 tot 1,5 m hoog met donkergroene geveerde bladeren. De stengels zijn meestal alleen aan het bovenste deel vertakt. In de bloeitijd van mei tot juli gaan de 4-5 mm grote, kleine lichtroze tot witte, zoet ruikende bloemen open, die in pluimvormige bijschermen groeien. Echte valeriaan wekt door de geur een sterke reactie op bij katten.

Lees meer
Ooievaarsbek

Ooievaarsbek

De ooievaarsbek behoort tot de ooievaarsbekfamilie. Van oorsprong komt de plant uit zuidelijke Afrika.

De ooievaarsbek is een kruidachtige, tot 50 cm hoog groeiende plant met een dikke wortel als overlevingsorgaan. Zijn op lange stelen staande, hartvormige bladeren zijn klierachtig behaard. De paarsrode bloemen staan in schijnschermen. De wortelknol is eveneens roodachtig.

Bij de Zoeloes in Zuid-Afrika was en is het een traditionele geneeskrachtige plant.

Lees meer
Smeerwortel

Smeerwortel

Smeerwortel behoort tot de ruwbladigenfamilie. Hij is inheems in Europa en Noordwest-Azië en is intussen ook in Noord-Amerika ingeburgerd. Standplaatsen zijn natte graslanden, oevers van beken, rivieren en vijvers. Het is ook een geliefde tuinplant.

De smeerwortel is een meerjarige, ongeveer 1 m hoge plant met vlezige wortel. Zijn bladeren zijn behaard. Van mei tot juli bloeit hij met buisvormige, blauwpaarse, roze of witte bloemen.

Lees meer