Logo

Sie werden jetzt auf die Seite der Unternehmensgruppe Schwabe geleitet. Hier finden Sie die Stellenangebote von Dr. Willmar Schwabe und von weiteren Unternehmen, die zur Schwabe-Gruppe gehören.

Lijst va A to Z

Aardbei (bos-)

Aardbei (bos-)

Eigenschappen

Botanische naam Fragaria vesca

Omschrijving:

De bosaardbei groeit als rozettenplant met lange uitlopers. De bloemen zijn wit en hebben 5 bloemblaadjes. Bloeitijd is mei - juni. De rode vrucht vormt zich in de nazomer. Eigenlijk is het een schijnvrucht, die zich uit de bloembodem ontwikkelt. De eigenlijke vruchten zijn de kleine harde pitjes, die van buiten te zien zijn. De groene bladeren zijn drievoudig en hebben lange stelen, aan de onderkant wit en behaard.

Werking:

Gebruikt worden de gedroogde bladeren (Fragariae folium) en de verse of gedroogde vruchten (Frageriae fructus).

De bladeren bevatten looistoffen, flavonoïden, koffiezuurderivaten en kleine hoeveelheden etherische olie. Vooral de looistoffen hebben een mild adstringerende werking, die bij toepassing tegen diarree en lichte ontstekingen van het mondslijmvlies worden gebruikt.

Andere planten in de kijker

Echte valeriaan

Echte valeriaan

Echte valeriaan komt voor in alle gematigde klimaatzones ter wereld. Oorspronkelijk kwam de geneeskrachtige valeriaan voor in Europa en Azië, het wordt intussen ook in het noordoosten van Amerika verbouwd. De plant heeft de voorkeur voor bosranden, graslanden en oevers. De echte valeriaan is een meerjarige, kruidachtige plant van 0,5 tot 1,5 m hoog met donkergroene geveerde bladeren. De stengels zijn meestal alleen aan het bovenste deel vertakt. In de bloeitijd van mei tot juli gaan de 4-5 mm grote, kleine lichtroze tot witte, zoet ruikende bloemen open, die in pluimvormige bijschermen groeien. Echte valeriaan wekt door de geur een sterke reactie op bij katten.

Lees meer
Ooievaarsbek

Ooievaarsbek

De ooievaarsbek behoort tot de ooievaarsbekfamilie. Van oorsprong komt de plant uit zuidelijke Afrika.

De ooievaarsbek is een kruidachtige, tot 50 cm hoog groeiende plant met een dikke wortel als overlevingsorgaan. Zijn op lange stelen staande, hartvormige bladeren zijn klierachtig behaard. De paarsrode bloemen staan in schijnschermen. De wortelknol is eveneens roodachtig.

Bij de Zoeloes in Zuid-Afrika was en is het een traditionele geneeskrachtige plant.

Lees meer
Smeerwortel

Smeerwortel

Smeerwortel behoort tot de ruwbladigenfamilie. Hij is inheems in Europa en Noordwest-Azië en is intussen ook in Noord-Amerika ingeburgerd. Standplaatsen zijn natte graslanden, oevers van beken, rivieren en vijvers. Het is ook een geliefde tuinplant.

De smeerwortel is een meerjarige, ongeveer 1 m hoge plant met vlezige wortel. Zijn bladeren zijn behaard. Van mei tot juli bloeit hij met buisvormige, blauwpaarse, roze of witte bloemen.

Lees meer