Logo

Sie werden jetzt auf die Seite der Unternehmensgruppe Schwabe geleitet. Hier finden Sie die Stellenangebote von Dr. Willmar Schwabe und von weiteren Unternehmen, die zur Schwabe-Gruppe gehören.

Lijst va A to Z

Aloë

Aloë

Eigenschappen

Botanische naam Aloe barbadensis / -capensis

Inheemse naam Aloe Vera

Omschrijving

Al in het oude Egypte werd aloë vera als nuttig gewas verbouwd.  Zoals de naam al zegt, komt de kaap-aloë uit Zuid-Afrika, de barbados-aloë bevindt zich in West-India, de Cariben en het subtropische Amerika.

De plant vormt dikke, vlezige tot 50 cm lange bladeren in dichte rozetten. Aan de bladrand bevinden zich op regelmatige afstand 2 mm grote tanden. De bloemstengel kan tot 1 m hoog worden. De gele bloemen groeien in trossen. Het sap van de bladeren is honingkleurig.

Alle in het wild groeiende aloë-soorten zijn beschermd!

Werking:

Het ingedikte sap wordt gebruikt.

De anthrachinonen hebben een geneeskrachtige werking. Zij werken door een volumetoename van de darminhoud en bevorderen de darmperistaltiek; sterk laxerend.

Aan de uit het mesofyl van de bladeren van aloe barbadensis gewonnen aloë vera-gel worden ontstekingsremmende, wondgenezende en huidvochtvasthoudende effecten toegeschreven. Het bewijs hiervoor moet nog worden geleverd.

Andere planten in de kijker

Echte valeriaan

Echte valeriaan

Echte valeriaan komt voor in alle gematigde klimaatzones ter wereld. Oorspronkelijk kwam de geneeskrachtige valeriaan voor in Europa en Azië, het wordt intussen ook in het noordoosten van Amerika verbouwd. De plant heeft de voorkeur voor bosranden, graslanden en oevers. De echte valeriaan is een meerjarige, kruidachtige plant van 0,5 tot 1,5 m hoog met donkergroene geveerde bladeren. De stengels zijn meestal alleen aan het bovenste deel vertakt. In de bloeitijd van mei tot juli gaan de 4-5 mm grote, kleine lichtroze tot witte, zoet ruikende bloemen open, die in pluimvormige bijschermen groeien. Echte valeriaan wekt door de geur een sterke reactie op bij katten.

Lees meer
Ooievaarsbek

Ooievaarsbek

De ooievaarsbek behoort tot de ooievaarsbekfamilie. Van oorsprong komt de plant uit zuidelijke Afrika.

De ooievaarsbek is een kruidachtige, tot 50 cm hoog groeiende plant met een dikke wortel als overlevingsorgaan. Zijn op lange stelen staande, hartvormige bladeren zijn klierachtig behaard. De paarsrode bloemen staan in schijnschermen. De wortelknol is eveneens roodachtig.

Bij de Zoeloes in Zuid-Afrika was en is het een traditionele geneeskrachtige plant.

Lees meer
Smeerwortel

Smeerwortel

Smeerwortel behoort tot de ruwbladigenfamilie. Hij is inheems in Europa en Noordwest-Azië en is intussen ook in Noord-Amerika ingeburgerd. Standplaatsen zijn natte graslanden, oevers van beken, rivieren en vijvers. Het is ook een geliefde tuinplant.

De smeerwortel is een meerjarige, ongeveer 1 m hoge plant met vlezige wortel. Zijn bladeren zijn behaard. Van mei tot juli bloeit hij met buisvormige, blauwpaarse, roze of witte bloemen.

Lees meer