Logo

Sie werden jetzt auf die Seite der Unternehmensgruppe Schwabe geleitet. Hier finden Sie die Stellenangebote von Dr. Willmar Schwabe und von weiteren Unternehmen, die zur Schwabe-Gruppe gehören.

Lijst va A to Z

Amerikaanse toverhazelaar

Amerikaanse toverhazelaar

Eigenschappen

Botanische naam Hamamelis virginiana

Omschrijving:

Hamamelis virginiana behoort tot de toverhazelaarfamilie. Hij is afkomstig uit Noord-Amerika.

De Amerikaanse toverhazelaar is een op de hazelnoot lijkende, bladverliezende, tot 7 m hoge struik. De bast is harig en grijs. De gesteelde bladeren zijn bochtig en hebben een getande bladrand. Typisch is de schuine bladschijfbasis. De steunblaadjes vallen vroeg af. De bloemen zijn geel en koraalvormig. Ze verschijnen kort voor of na het afvallen van het blad in de herfst. Pas de volgende zomer worden de vruchten gevormd als eivormige, behaarde doosvruchten. Na het rijpen springen ze open en worden hun zaden tot 4 m weg geslingerd.

Werking:

Medicinaal gebruikt worden de gedroogde bladeren (Hamamelidis folium), de gedroogde bast (Hamamelidis cortex) en preparaten in de werkzame doseringen. Voor het vervaardigen van een waterdampdestillaat worden verse bladeren en takken gebruikt.

Hamamelisbladeren bevatten looistoffen, flavonoïden en etherische olie. De bast bevat talrijke looistoffen (tanine, catechinederivaten) en vrije galluszuren.

Bewezen is de adstringerende, ontstekingsremmende en lokaal bloedstelpende werking.

Andere planten in de kijker

Echte valeriaan

Echte valeriaan

Echte valeriaan komt voor in alle gematigde klimaatzones ter wereld. Oorspronkelijk kwam de geneeskrachtige valeriaan voor in Europa en Azië, het wordt intussen ook in het noordoosten van Amerika verbouwd. De plant heeft de voorkeur voor bosranden, graslanden en oevers. De echte valeriaan is een meerjarige, kruidachtige plant van 0,5 tot 1,5 m hoog met donkergroene geveerde bladeren. De stengels zijn meestal alleen aan het bovenste deel vertakt. In de bloeitijd van mei tot juli gaan de 4-5 mm grote, kleine lichtroze tot witte, zoet ruikende bloemen open, die in pluimvormige bijschermen groeien. Echte valeriaan wekt door de geur een sterke reactie op bij katten.

Lees meer
Ooievaarsbek

Ooievaarsbek

De ooievaarsbek behoort tot de ooievaarsbekfamilie. Van oorsprong komt de plant uit zuidelijke Afrika.

De ooievaarsbek is een kruidachtige, tot 50 cm hoog groeiende plant met een dikke wortel als overlevingsorgaan. Zijn op lange stelen staande, hartvormige bladeren zijn klierachtig behaard. De paarsrode bloemen staan in schijnschermen. De wortelknol is eveneens roodachtig.

Bij de Zoeloes in Zuid-Afrika was en is het een traditionele geneeskrachtige plant.

Lees meer
Smeerwortel

Smeerwortel

Smeerwortel behoort tot de ruwbladigenfamilie. Hij is inheems in Europa en Noordwest-Azië en is intussen ook in Noord-Amerika ingeburgerd. Standplaatsen zijn natte graslanden, oevers van beken, rivieren en vijvers. Het is ook een geliefde tuinplant.

De smeerwortel is een meerjarige, ongeveer 1 m hoge plant met vlezige wortel. Zijn bladeren zijn behaard. Van mei tot juli bloeit hij met buisvormige, blauwpaarse, roze of witte bloemen.

Lees meer