Logo

Sie werden jetzt auf die Seite der Unternehmensgruppe Schwabe geleitet. Hier finden Sie die Stellenangebote von Dr. Willmar Schwabe und von weiteren Unternehmen, die zur Schwabe-Gruppe gehören.

Lijst va A to Z

Anijs

Anijs

Eigenschappen

Botanische naam Pimpinella anisum

Inheemse naam Anijs

Omschrijving:

De anijsplant is een eenjarig, ca. 50 cm hoge schermplant.

Hij komt van nature voor in het oostelijke Middellandse Zeegebied en West-Azië. Anijs wordt echter in grote delen van de wereld geteeld.

De plant is op alle delen behaard. Hij heeft zachte stengels, ongedeelde grondbladeren worden afgewisseld door sterk ingesneden, verder naar boven staande bladeren. Talrijke kleine witte bloemen staan in een typisch scherm, er worden grijsgroene, ongeveer 2 mm grote vruchten gevormd.

Anijs is een geliefd kruid in de levensmiddelenproductie en -bereiding. Het typische aroma maakt het makkelijk herkenbaar in gerechten en dranken zoals absint, pernod, pastis en sambuca.

Werking:

De etherische olie (Anisi aetheroleum o. Oleum Anisi) of de gedroogde vruchten (Anisi fructus) worden medicinaal gebruikt. De olie bevat als belangrijkste werkende stof trans-anethol, waarvan de expectorerende, krampverminderende en antimicrobiële werking is gedocumenteerd. Anethol stimuleert de trilhaarbeweging van het bronchiaal epitheel. Anijsolie heeft ook een carminatieve werking, hetzij in mindere mate dan bijv. venkel- of komijnolie.

Andere planten in de kijker

Echte valeriaan

Echte valeriaan

Echte valeriaan komt voor in alle gematigde klimaatzones ter wereld. Oorspronkelijk kwam de geneeskrachtige valeriaan voor in Europa en Azië, het wordt intussen ook in het noordoosten van Amerika verbouwd. De plant heeft de voorkeur voor bosranden, graslanden en oevers. De echte valeriaan is een meerjarige, kruidachtige plant van 0,5 tot 1,5 m hoog met donkergroene geveerde bladeren. De stengels zijn meestal alleen aan het bovenste deel vertakt. In de bloeitijd van mei tot juli gaan de 4-5 mm grote, kleine lichtroze tot witte, zoet ruikende bloemen open, die in pluimvormige bijschermen groeien. Echte valeriaan wekt door de geur een sterke reactie op bij katten.

Lees meer
Ooievaarsbek

Ooievaarsbek

De ooievaarsbek behoort tot de ooievaarsbekfamilie. Van oorsprong komt de plant uit zuidelijke Afrika.

De ooievaarsbek is een kruidachtige, tot 50 cm hoog groeiende plant met een dikke wortel als overlevingsorgaan. Zijn op lange stelen staande, hartvormige bladeren zijn klierachtig behaard. De paarsrode bloemen staan in schijnschermen. De wortelknol is eveneens roodachtig.

Bij de Zoeloes in Zuid-Afrika was en is het een traditionele geneeskrachtige plant.

Lees meer
Smeerwortel

Smeerwortel

Smeerwortel behoort tot de ruwbladigenfamilie. Hij is inheems in Europa en Noordwest-Azië en is intussen ook in Noord-Amerika ingeburgerd. Standplaatsen zijn natte graslanden, oevers van beken, rivieren en vijvers. Het is ook een geliefde tuinplant.

De smeerwortel is een meerjarige, ongeveer 1 m hoge plant met vlezige wortel. Zijn bladeren zijn behaard. Van mei tot juli bloeit hij met buisvormige, blauwpaarse, roze of witte bloemen.

Lees meer