Logo

Sie werden jetzt auf die Seite der Unternehmensgruppe Schwabe geleitet. Hier finden Sie die Stellenangebote von Dr. Willmar Schwabe und von weiteren Unternehmen, die zur Schwabe-Gruppe gehören.

Lijst va A to Z

Appel

Appel

Eigenschappen

Botanische naam Malus domestica

Omschrijving

De appel behoort tot de rozenfamilie. Hij is afkomstig uit Azië, maar werd al in de Middeleeuwen inheems in Midden-Europa.

De appel is een bladverliezende boom, die vrijstaand een tot 15 meter hoge, zich uitstrekkende boomkroon vormt. Het hout van de stammen is hard en zwaar. Het behoort tot de inheemse fijnhoutsoorten.

De appel bloeit in mei en juni met witte of lichtroze gekleurde bloemen.

Door de appel is het mogelijk om over vitamines te beschikken in het koude jaargetijde. Veel soorten kunnen tot laat in de winter worden bewaard. Momenteel is de appel zelfs het hele jaar door vers verkrijgbaar in de winkel.

Werking:

De vrucht en de schil worden gebruikt.

Appels bevatten pectine, organische zuren, looistoffen, procyanidine en vitamine A, B 1, B2, B6, C en E.

Afhankelijke van de bereidingswijze hebben appels een stoppende of laxerende werking. Ze hebben tevens een adstringerend en antioxiderend effect.

Andere planten in de kijker

Echte valeriaan

Echte valeriaan

Echte valeriaan komt voor in alle gematigde klimaatzones ter wereld. Oorspronkelijk kwam de geneeskrachtige valeriaan voor in Europa en Azië, het wordt intussen ook in het noordoosten van Amerika verbouwd. De plant heeft de voorkeur voor bosranden, graslanden en oevers. De echte valeriaan is een meerjarige, kruidachtige plant van 0,5 tot 1,5 m hoog met donkergroene geveerde bladeren. De stengels zijn meestal alleen aan het bovenste deel vertakt. In de bloeitijd van mei tot juli gaan de 4-5 mm grote, kleine lichtroze tot witte, zoet ruikende bloemen open, die in pluimvormige bijschermen groeien. Echte valeriaan wekt door de geur een sterke reactie op bij katten.

Lees meer
Ooievaarsbek

Ooievaarsbek

De ooievaarsbek behoort tot de ooievaarsbekfamilie. Van oorsprong komt de plant uit zuidelijke Afrika.

De ooievaarsbek is een kruidachtige, tot 50 cm hoog groeiende plant met een dikke wortel als overlevingsorgaan. Zijn op lange stelen staande, hartvormige bladeren zijn klierachtig behaard. De paarsrode bloemen staan in schijnschermen. De wortelknol is eveneens roodachtig.

Bij de Zoeloes in Zuid-Afrika was en is het een traditionele geneeskrachtige plant.

Lees meer
Smeerwortel

Smeerwortel

Smeerwortel behoort tot de ruwbladigenfamilie. Hij is inheems in Europa en Noordwest-Azië en is intussen ook in Noord-Amerika ingeburgerd. Standplaatsen zijn natte graslanden, oevers van beken, rivieren en vijvers. Het is ook een geliefde tuinplant.

De smeerwortel is een meerjarige, ongeveer 1 m hoge plant met vlezige wortel. Zijn bladeren zijn behaard. Van mei tot juli bloeit hij met buisvormige, blauwpaarse, roze of witte bloemen.

Lees meer