Logo

Sie werden jetzt auf die Seite der Unternehmensgruppe Schwabe geleitet. Hier finden Sie die Stellenangebote von Dr. Willmar Schwabe und von weiteren Unternehmen, die zur Schwabe-Gruppe gehören.

Lijst va A to Z

Berendruif

Berendruif

Eigenschappen

Botanische naam Arctostaphylos uva-ursi

Omschrijving:

De berendruif is een plant uit de heidefamilie, die te vinden is in de koelere zones van Noord-Europa en Noord-Amerika. Hij komt voor tot een hoogte van 2500 m en heeft de voorkeur voor zure, humusrijke bodems.

De lage, groenblijvende struik met donkergroene, leerachtige bladeren heeft kleine bekervormige witte tot roze bloemen, die in trosachtige bloeiwijzen groeien en later rode, bessen ter grootte van een erwt vormen.

De bloeitijd is van maart tot juni. Opvallend is de levensduur van de berendruif, die tot 120 jaar kan zijn.

Door het vergelijkbare uiterlijk wordt de berendruif vaak verwisseld met de rode bosbes.

Werking:

Gebruikt worden de bladeren van de berendruif (Uvae ursi folium).

Deze bevatten de substantie arbutine (minst. 6,0%), een hydrochinon-verbinding, die in de urine desinfecterend en antibacterieel werkt. Voorwaarde is echter, dat de urine een alkalische pH-waarde heeft. Dit kan bereikt worden door het afzien van levensmiddelen van dierlijke oorsprong (bijv. kaas, vlees, worst), omdat deze de urine verzuren.

Andere planten in de kijker

Echte valeriaan

Echte valeriaan

Echte valeriaan komt voor in alle gematigde klimaatzones ter wereld. Oorspronkelijk kwam de geneeskrachtige valeriaan voor in Europa en Azië, het wordt intussen ook in het noordoosten van Amerika verbouwd. De plant heeft de voorkeur voor bosranden, graslanden en oevers. De echte valeriaan is een meerjarige, kruidachtige plant van 0,5 tot 1,5 m hoog met donkergroene geveerde bladeren. De stengels zijn meestal alleen aan het bovenste deel vertakt. In de bloeitijd van mei tot juli gaan de 4-5 mm grote, kleine lichtroze tot witte, zoet ruikende bloemen open, die in pluimvormige bijschermen groeien. Echte valeriaan wekt door de geur een sterke reactie op bij katten.

Lees meer
Ooievaarsbek

Ooievaarsbek

De ooievaarsbek behoort tot de ooievaarsbekfamilie. Van oorsprong komt de plant uit zuidelijke Afrika.

De ooievaarsbek is een kruidachtige, tot 50 cm hoog groeiende plant met een dikke wortel als overlevingsorgaan. Zijn op lange stelen staande, hartvormige bladeren zijn klierachtig behaard. De paarsrode bloemen staan in schijnschermen. De wortelknol is eveneens roodachtig.

Bij de Zoeloes in Zuid-Afrika was en is het een traditionele geneeskrachtige plant.

Lees meer
Smeerwortel

Smeerwortel

Smeerwortel behoort tot de ruwbladigenfamilie. Hij is inheems in Europa en Noordwest-Azië en is intussen ook in Noord-Amerika ingeburgerd. Standplaatsen zijn natte graslanden, oevers van beken, rivieren en vijvers. Het is ook een geliefde tuinplant.

De smeerwortel is een meerjarige, ongeveer 1 m hoge plant met vlezige wortel. Zijn bladeren zijn behaard. Van mei tot juli bloeit hij met buisvormige, blauwpaarse, roze of witte bloemen.

Lees meer