Logo

Sie werden jetzt auf die Seite der Unternehmensgruppe Schwabe geleitet. Hier finden Sie die Stellenangebote von Dr. Willmar Schwabe und von weiteren Unternehmen, die zur Schwabe-Gruppe gehören.

Lijst va A to Z

Bergden

Bergden

Eigenschappen

Botanische naam Pinus mugo

Inheemse naam Dwergden

Omschrijving:

De dwergden of ook pijnboom behoort tot de dennenfamilie. Dwergdennen zijn in alle gebergten van Europa aan te treffen. Vaak vormen ze de bosrand. De dwergden is een groenblijvende, hooguit 10 m hoge naaldboom met slanke, kegelvormige kroon en meestal lage stam, waaruit de takken in een boog omhoog reiken. Hun naalden zijn tot 5 cm lang, donkergroen en paarsgewijs gerangschikt. De mannelijke bloem is slank en goudgeel. Vrouwelijke bloemen groeien individueel en zijn donkerrood. De dennenappels staan op de takken en rijpen pas in het 2e jaar. In het derde jaar vallen ze eraf.

Geneeskrachtige werking:

Medicinaal gebruikt worden de dennenuitlopers (Pini turiones) en de uit de naalden gewonnen etherische olie (Pini aetheroleum). Werkzame stoffen: etherische olie met 3-careen, α- en β-pineen, α-fellandreen; harsen. Werking: doorbloedingsbevorderend, secreetbevorderend, krampverminderend, verwarmend en zwak antiseptisch.

Andere planten in de kijker

Echte valeriaan

Echte valeriaan

Echte valeriaan komt voor in alle gematigde klimaatzones ter wereld. Oorspronkelijk kwam de geneeskrachtige valeriaan voor in Europa en Azië, het wordt intussen ook in het noordoosten van Amerika verbouwd. De plant heeft de voorkeur voor bosranden, graslanden en oevers. De echte valeriaan is een meerjarige, kruidachtige plant van 0,5 tot 1,5 m hoog met donkergroene geveerde bladeren. De stengels zijn meestal alleen aan het bovenste deel vertakt. In de bloeitijd van mei tot juli gaan de 4-5 mm grote, kleine lichtroze tot witte, zoet ruikende bloemen open, die in pluimvormige bijschermen groeien. Echte valeriaan wekt door de geur een sterke reactie op bij katten.

Lees meer
Ooievaarsbek

Ooievaarsbek

De ooievaarsbek behoort tot de ooievaarsbekfamilie. Van oorsprong komt de plant uit zuidelijke Afrika.

De ooievaarsbek is een kruidachtige, tot 50 cm hoog groeiende plant met een dikke wortel als overlevingsorgaan. Zijn op lange stelen staande, hartvormige bladeren zijn klierachtig behaard. De paarsrode bloemen staan in schijnschermen. De wortelknol is eveneens roodachtig.

Bij de Zoeloes in Zuid-Afrika was en is het een traditionele geneeskrachtige plant.

Lees meer
Smeerwortel

Smeerwortel

Smeerwortel behoort tot de ruwbladigenfamilie. Hij is inheems in Europa en Noordwest-Azië en is intussen ook in Noord-Amerika ingeburgerd. Standplaatsen zijn natte graslanden, oevers van beken, rivieren en vijvers. Het is ook een geliefde tuinplant.

De smeerwortel is een meerjarige, ongeveer 1 m hoge plant met vlezige wortel. Zijn bladeren zijn behaard. Van mei tot juli bloeit hij met buisvormige, blauwpaarse, roze of witte bloemen.

Lees meer