Sie werden jetzt auf die Seite der Unternehmensgruppe Schwabe geleitet. Hier finden Sie die Stellenangebote von Dr. Willmar Schwabe und von weiteren Unternehmen, die zur Schwabe-Gruppe gehören.
Botanische naam Borago officinalis
Inheemse naam Komkommerkruid
Bernagie behoort tot de ruwbladigenfamilie. Hij kwam oorspronkelijk voor in het Middellandse Zeegebied. Intussen heeft hij zich echter ook verspreid in Europa en de VS.
Bernagie is een eenjarige, tot 60 cm hoog groeiende plant. Hij is ruw behaard en heeft afwisselend staande bladeren, die tot 20 cm lang en 7 cm breed kunnen zijn. Hij bloeit met stervormige en hemelsblauwe, soms ook witte bloemen. Bloeitijd is mei tot september. Bernagie heeft een komkommerachtige smaak en geur.
Niet aanbevolen is het gebruik van bloemen (Boraginis flos) en loof (Boraginis herba). Ze bevatten looistoffen, oplosbare kiezelzuren en slijmstoffen, die in de volksgeneeskunde geleid hebben tot gebruik bij ontstekingen van de luchtwegen, urineretentie en diarree. Omdat het gehalte aan leverbeschadigende pyrrolizidine-alkaloïden behoorlijk hoog kan zijn en door de Commissie E geen effect van de bernagie bij de genoemde toepassingsgebieden is aangetoond, wordt medicinaal gebruik afgeraden. Ook als keukenkruid dient bernagie slechts incidenteel en spaarzaam te worden gebruikt.
De uit zaad gewonnen olie (Boraginis semen) is praktisch vrij van schadelijke alkaloïden, als het koudgeperst is. Het bevat grote hoeveelheden hoogwaardige, meervoudig onverzadigde vetzuren zoals gamma-linoleenzuren. Preparaten uit bernagiezaadolie worden als voedingssupplement aanbevolen, uitwendig bij droge huid, atopisch eczeem (neurodermitis) en inwendig bij reumatoïde artritis resp. andere ziektebeelden, die met een gebruik aan gamma-linoleenzuren in verband worden gebracht. Een toelating als geneesmiddel bestaat echter niet.