Logo

Sie werden jetzt auf die Seite der Unternehmensgruppe Schwabe geleitet. Hier finden Sie die Stellenangebote von Dr. Willmar Schwabe und von weiteren Unternehmen, die zur Schwabe-Gruppe gehören.

Lijst va A to Z

Bernagie

Bernagie

Eigenschappen

Botanische naam Borago officinalis

Inheemse naam Komkommerkruid

Omschrijving:

Bernagie behoort tot de ruwbladigenfamilie. Hij kwam oorspronkelijk voor in het Middellandse Zeegebied. Intussen heeft hij zich echter ook verspreid in Europa en de VS.

Bernagie is een eenjarige, tot 60 cm hoog groeiende plant. Hij is ruw behaard en heeft afwisselend staande bladeren, die tot 20 cm lang en 7 cm breed kunnen zijn. Hij bloeit met stervormige en hemelsblauwe, soms ook witte bloemen. Bloeitijd is mei tot september. Bernagie heeft een komkommerachtige smaak en geur.

Werking:

Niet aanbevolen is het gebruik van bloemen (Boraginis flos) en loof (Boraginis herba). Ze bevatten looistoffen, oplosbare kiezelzuren en slijmstoffen, die in de volksgeneeskunde geleid hebben tot gebruik bij ontstekingen van de luchtwegen, urineretentie en diarree. Omdat het gehalte aan leverbeschadigende pyrrolizidine-alkaloïden behoorlijk hoog kan zijn en door de Commissie E geen effect van de bernagie bij de genoemde toepassingsgebieden is aangetoond, wordt medicinaal gebruik afgeraden. Ook als keukenkruid dient bernagie slechts incidenteel en spaarzaam te worden gebruikt.

De uit zaad gewonnen olie (Boraginis semen) is praktisch vrij van schadelijke alkaloïden, als het koudgeperst is. Het bevat grote hoeveelheden hoogwaardige, meervoudig onverzadigde vetzuren zoals gamma-linoleenzuren. Preparaten uit bernagiezaadolie worden als voedingssupplement aanbevolen, uitwendig bij droge huid, atopisch eczeem (neurodermitis) en inwendig bij reumatoïde artritis resp. andere ziektebeelden, die met een gebruik aan gamma-linoleenzuren in verband worden gebracht. Een toelating als geneesmiddel bestaat echter niet.

Andere planten in de kijker

Echte valeriaan

Echte valeriaan

Echte valeriaan komt voor in alle gematigde klimaatzones ter wereld. Oorspronkelijk kwam de geneeskrachtige valeriaan voor in Europa en Azië, het wordt intussen ook in het noordoosten van Amerika verbouwd. De plant heeft de voorkeur voor bosranden, graslanden en oevers. De echte valeriaan is een meerjarige, kruidachtige plant van 0,5 tot 1,5 m hoog met donkergroene geveerde bladeren. De stengels zijn meestal alleen aan het bovenste deel vertakt. In de bloeitijd van mei tot juli gaan de 4-5 mm grote, kleine lichtroze tot witte, zoet ruikende bloemen open, die in pluimvormige bijschermen groeien. Echte valeriaan wekt door de geur een sterke reactie op bij katten.

Lees meer
Ooievaarsbek

Ooievaarsbek

De ooievaarsbek behoort tot de ooievaarsbekfamilie. Van oorsprong komt de plant uit zuidelijke Afrika.

De ooievaarsbek is een kruidachtige, tot 50 cm hoog groeiende plant met een dikke wortel als overlevingsorgaan. Zijn op lange stelen staande, hartvormige bladeren zijn klierachtig behaard. De paarsrode bloemen staan in schijnschermen. De wortelknol is eveneens roodachtig.

Bij de Zoeloes in Zuid-Afrika was en is het een traditionele geneeskrachtige plant.

Lees meer
Smeerwortel

Smeerwortel

Smeerwortel behoort tot de ruwbladigenfamilie. Hij is inheems in Europa en Noordwest-Azië en is intussen ook in Noord-Amerika ingeburgerd. Standplaatsen zijn natte graslanden, oevers van beken, rivieren en vijvers. Het is ook een geliefde tuinplant.

De smeerwortel is een meerjarige, ongeveer 1 m hoge plant met vlezige wortel. Zijn bladeren zijn behaard. Van mei tot juli bloeit hij met buisvormige, blauwpaarse, roze of witte bloemen.

Lees meer