Logo

Sie werden jetzt auf die Seite der Unternehmensgruppe Schwabe geleitet. Hier finden Sie die Stellenangebote von Dr. Willmar Schwabe und von weiteren Unternehmen, die zur Schwabe-Gruppe gehören.

Lijst va A to Z

Beuk

Beuk

Eigenschappen

Botanische naam Fagus silvatica

Omschrijving:

De beuk behoort tot de napjesdragersfamilie. Beuken komen overal voor in de noordelijke gematigde zones van Europa, Amerika en Azië. In Europa is buiten de beuk ook nog de oosterse beuk inheems. Beuken geven de voorkeur aan een mild winterklimaat en een koel zomerklimaat.

De beuk is een bladverliezende boom met gladde, zilvergrijze bast. Meestal wordt hoogstens op hoge leeftijd een lichte schors gevormd. De beuk bereikt een hoogte van ongeveer 30 m. Zijn loofbladeren staan afwisselend en zijn ingesneden of getand. Beuken zijn eenhuizig en worden door de wind verstoven. De mannelijke bloeiwijze is katjesachtig. De vrouwelijke bloemen zitten met drie bloemen bij elkaar. Hieruit vormen zich de beukennootjes met hun typische driehoekige vorm.

Werking:

De bast en de bladeren worden gebruikt.

De bast bevat o.a. polyfenolen uit de catechinegroep, die hun preparaten een adstringerende, antibacteriële en ontstekingsremmende werking verlenen. De bladeren bevatten o.a. vitamine C en anthocyanen, die een antioxiderende werking hebben en in het lichaam schadelijke vrije radicalen binden.

Andere planten in de kijker

Echte valeriaan

Echte valeriaan

Echte valeriaan komt voor in alle gematigde klimaatzones ter wereld. Oorspronkelijk kwam de geneeskrachtige valeriaan voor in Europa en Azië, het wordt intussen ook in het noordoosten van Amerika verbouwd. De plant heeft de voorkeur voor bosranden, graslanden en oevers. De echte valeriaan is een meerjarige, kruidachtige plant van 0,5 tot 1,5 m hoog met donkergroene geveerde bladeren. De stengels zijn meestal alleen aan het bovenste deel vertakt. In de bloeitijd van mei tot juli gaan de 4-5 mm grote, kleine lichtroze tot witte, zoet ruikende bloemen open, die in pluimvormige bijschermen groeien. Echte valeriaan wekt door de geur een sterke reactie op bij katten.

Lees meer
Ooievaarsbek

Ooievaarsbek

De ooievaarsbek behoort tot de ooievaarsbekfamilie. Van oorsprong komt de plant uit zuidelijke Afrika.

De ooievaarsbek is een kruidachtige, tot 50 cm hoog groeiende plant met een dikke wortel als overlevingsorgaan. Zijn op lange stelen staande, hartvormige bladeren zijn klierachtig behaard. De paarsrode bloemen staan in schijnschermen. De wortelknol is eveneens roodachtig.

Bij de Zoeloes in Zuid-Afrika was en is het een traditionele geneeskrachtige plant.

Lees meer
Smeerwortel

Smeerwortel

Smeerwortel behoort tot de ruwbladigenfamilie. Hij is inheems in Europa en Noordwest-Azië en is intussen ook in Noord-Amerika ingeburgerd. Standplaatsen zijn natte graslanden, oevers van beken, rivieren en vijvers. Het is ook een geliefde tuinplant.

De smeerwortel is een meerjarige, ongeveer 1 m hoge plant met vlezige wortel. Zijn bladeren zijn behaard. Van mei tot juli bloeit hij met buisvormige, blauwpaarse, roze of witte bloemen.

Lees meer