Logo

Sie werden jetzt auf die Seite der Unternehmensgruppe Schwabe geleitet. Hier finden Sie die Stellenangebote von Dr. Willmar Schwabe und von weiteren Unternehmen, die zur Schwabe-Gruppe gehören.

Lijst va A to Z

Blauwe gomboom

Blauwe gomboom

Eigenschappen

Botanische naam Eucalyptus globulus

Inheemse naam Eukalyptus

Omschrijving:

De blauwe gomboom behoort tot de mirtefamilie. Hij is afkomstig uit Australië, maar wordt in veel tropische gebieden geteeld.

De blauwe gomboom is snelgroeiend en wordt meestal ongeveer 35 m hoog. Er zijn echter ook exemplaren die duidelijk hoger zijn. De jonge bast is roodachtig tot lichtbruin. In de loop der tijd wordt hij donkergrijs en ontwikkelt op de plaatsen waar blad is afgevallen ringvormige verdikkingen. De twijgen van de boom worden omgeven door jonge rond bladeren die paarsgewijs groeien. Oudere bladeren zijn dun, lang en in verschillende mate gebogen. De blauwe gomboom heeft grote bloemen met talrijke witte meeldraden. Zijn doosvruchten zijn houtig en kegelvormig.

Werking:

Medicinaal gebruikt worden de bladeren (Eucalypti folium) en de daaruit en uit de verse punten van de twijgen gewonnen etherische olie (Eucalypti aetheroleum).

De werkzame stoffen zijn de etherische olie (rijk aan cineool), fenolcarbonzuren, flavonoïden en looistoffen. Eucalyptusolie en preparaten uit de bladeren (poeder, tinctuur) hebben een antiseptische, doorbloedingsbevorderende, krampverminderende en een ophoesten bevorderende werking.

Andere planten in de kijker

Echte valeriaan

Echte valeriaan

Echte valeriaan komt voor in alle gematigde klimaatzones ter wereld. Oorspronkelijk kwam de geneeskrachtige valeriaan voor in Europa en Azië, het wordt intussen ook in het noordoosten van Amerika verbouwd. De plant heeft de voorkeur voor bosranden, graslanden en oevers. De echte valeriaan is een meerjarige, kruidachtige plant van 0,5 tot 1,5 m hoog met donkergroene geveerde bladeren. De stengels zijn meestal alleen aan het bovenste deel vertakt. In de bloeitijd van mei tot juli gaan de 4-5 mm grote, kleine lichtroze tot witte, zoet ruikende bloemen open, die in pluimvormige bijschermen groeien. Echte valeriaan wekt door de geur een sterke reactie op bij katten.

Lees meer
Ooievaarsbek

Ooievaarsbek

De ooievaarsbek behoort tot de ooievaarsbekfamilie. Van oorsprong komt de plant uit zuidelijke Afrika.

De ooievaarsbek is een kruidachtige, tot 50 cm hoog groeiende plant met een dikke wortel als overlevingsorgaan. Zijn op lange stelen staande, hartvormige bladeren zijn klierachtig behaard. De paarsrode bloemen staan in schijnschermen. De wortelknol is eveneens roodachtig.

Bij de Zoeloes in Zuid-Afrika was en is het een traditionele geneeskrachtige plant.

Lees meer
Smeerwortel

Smeerwortel

Smeerwortel behoort tot de ruwbladigenfamilie. Hij is inheems in Europa en Noordwest-Azië en is intussen ook in Noord-Amerika ingeburgerd. Standplaatsen zijn natte graslanden, oevers van beken, rivieren en vijvers. Het is ook een geliefde tuinplant.

De smeerwortel is een meerjarige, ongeveer 1 m hoge plant met vlezige wortel. Zijn bladeren zijn behaard. Van mei tot juli bloeit hij met buisvormige, blauwpaarse, roze of witte bloemen.

Lees meer