Sie werden jetzt auf die Seite der Unternehmensgruppe Schwabe geleitet. Hier finden Sie die Stellenangebote von Dr. Willmar Schwabe und von weiteren Unternehmen, die zur Schwabe-Gruppe gehören.
Botanische naam Theobroma cacao
De cacaoplant behoort tot de kaasjeskruidfamilie. Zijn oorsprong ligt in Midden- en Zuid-Amerika. Tegenwoordig wordt de cacaoboom ook in Afrika en Azië dicht bij de evenaar verbouwd. Hij verdraagt geen temperaturen onder 16° C.
De cacaoboom kan tot 15 m hoog worden, maar wordt in plantages meestal onder de 4 m gehouden, omdat met de hand wordt geoogst. Het is een groenblijvende boom met lang-ovale bladeren tot 30 cm lang. De bloemen groeien direct aan de stam. Daaruit ontwikkelen zich tot 20 cm lange vruchten, die tot 500 g kunnen wegen. Elke vrucht bevat 30-60 witachtige cacaozaden, die pas door verdere verwerking voor de productie van cacao geschikt zijn.
Gebruikte plantendelen zijn de zaden en hun schillen. Ze bevatten looistoffen, flavonol en methylxanthine. Deze laatste werkt urinedrijvend, bronchiaal slijm oplossend, prestatieverhogend voor de hartspier en vaatverwijdend. Aan flavonol wordt een antioxiditieve en vaatbeschermende werking toegeschreven. In studies toonde een flavonolgehalte van 375 mg ten opzichte van 8 mg een positieve werking. De looistoffen zijn verantwoordelijk voor de licht stoppende werking.