Logo

Sie werden jetzt auf die Seite der Unternehmensgruppe Schwabe geleitet. Hier finden Sie die Stellenangebote von Dr. Willmar Schwabe und von weiteren Unternehmen, die zur Schwabe-Gruppe gehören.

Lijst va A to Z

Cacao

Cacao

Eigenschappen

Botanische naam Theobroma cacao

Omschrijving:

De cacaoplant behoort tot de kaasjeskruidfamilie. Zijn oorsprong ligt in Midden- en Zuid-Amerika. Tegenwoordig wordt de cacaoboom ook in Afrika en Azië dicht bij de evenaar verbouwd. Hij verdraagt geen temperaturen onder 16° C.

De cacaoboom kan tot 15 m hoog worden, maar wordt in plantages meestal onder de 4 m gehouden, omdat met de hand wordt geoogst. Het is een groenblijvende boom met lang-ovale bladeren tot 30 cm lang. De bloemen groeien direct aan de stam. Daaruit ontwikkelen zich tot 20 cm lange vruchten, die tot 500 g kunnen wegen. Elke vrucht bevat 30-60 witachtige cacaozaden, die pas door verdere verwerking voor de productie van cacao geschikt zijn.

Werking:

Gebruikte plantendelen zijn de zaden en hun schillen. Ze bevatten looistoffen, flavonol en methylxanthine. Deze laatste werkt urinedrijvend, bronchiaal slijm oplossend, prestatieverhogend voor de hartspier en vaatverwijdend. Aan flavonol wordt een antioxiditieve en vaatbeschermende werking toegeschreven. In studies toonde een flavonolgehalte van 375 mg ten opzichte van 8 mg een positieve werking. De looistoffen zijn verantwoordelijk voor de licht stoppende werking.

Andere planten in de kijker

Echte valeriaan

Echte valeriaan

Echte valeriaan komt voor in alle gematigde klimaatzones ter wereld. Oorspronkelijk kwam de geneeskrachtige valeriaan voor in Europa en Azië, het wordt intussen ook in het noordoosten van Amerika verbouwd. De plant heeft de voorkeur voor bosranden, graslanden en oevers. De echte valeriaan is een meerjarige, kruidachtige plant van 0,5 tot 1,5 m hoog met donkergroene geveerde bladeren. De stengels zijn meestal alleen aan het bovenste deel vertakt. In de bloeitijd van mei tot juli gaan de 4-5 mm grote, kleine lichtroze tot witte, zoet ruikende bloemen open, die in pluimvormige bijschermen groeien. Echte valeriaan wekt door de geur een sterke reactie op bij katten.

Lees meer
Ooievaarsbek

Ooievaarsbek

De ooievaarsbek behoort tot de ooievaarsbekfamilie. Van oorsprong komt de plant uit zuidelijke Afrika.

De ooievaarsbek is een kruidachtige, tot 50 cm hoog groeiende plant met een dikke wortel als overlevingsorgaan. Zijn op lange stelen staande, hartvormige bladeren zijn klierachtig behaard. De paarsrode bloemen staan in schijnschermen. De wortelknol is eveneens roodachtig.

Bij de Zoeloes in Zuid-Afrika was en is het een traditionele geneeskrachtige plant.

Lees meer
Smeerwortel

Smeerwortel

Smeerwortel behoort tot de ruwbladigenfamilie. Hij is inheems in Europa en Noordwest-Azië en is intussen ook in Noord-Amerika ingeburgerd. Standplaatsen zijn natte graslanden, oevers van beken, rivieren en vijvers. Het is ook een geliefde tuinplant.

De smeerwortel is een meerjarige, ongeveer 1 m hoge plant met vlezige wortel. Zijn bladeren zijn behaard. Van mei tot juli bloeit hij met buisvormige, blauwpaarse, roze of witte bloemen.

Lees meer