Logo

Sie werden jetzt auf die Seite der Unternehmensgruppe Schwabe geleitet. Hier finden Sie die Stellenangebote von Dr. Willmar Schwabe und von weiteren Unternehmen, die zur Schwabe-Gruppe gehören.

Lijst va A to Z

Chilipeper

Chilipeper

Eigenschappen

Botanische naam Capsicum frutescens

Inheemse naam Cayennepeper

Omschrijving:

De ook als cayennepeper aangeduide pepersoort behoort tot de nachtschadefamilie. De plant vindt zijn oorsprong in tropisch Amerika.

De chiliplant groeit met een rechte en vertakte stengel tot 50 cm hoog.

De bladeren hebben lange stelen en staan afwisselend gerangschikt. Ze zijn lancet-ovaalvormig, met lichte inkepingen of met gave rand. In de oksels staat een gesteelde en knikkende bloem, in uitzonderingsgevallen ook 2-4 bloemen. Meestal zijn de bloemen wit, zelden ook paars.

De vrucht is een opgeblazen en afhankelijk van de soort 5-12 cm lange en tot 10 cm dikke rode, gele of groene bes. Hij bevat talrijke zaden.

De scherpte van chilipeper wordt gemeten in Scoville-eenheden (SHU = Scoville heat units).

Werking:

Rijpe, gedroogde vruchten, cayennepeper (Capsicum frutescentis fructus)

Werkzame stoffen: capsaïcinoïden, carotinoïden, vette olie, ascorbinezuur (vitamine C)

De capsaïcinoïden veroorzaken een sterke bevordering van de doorbloeding en een pijnstillende werking.

Andere planten in de kijker

Echte valeriaan

Echte valeriaan

Echte valeriaan komt voor in alle gematigde klimaatzones ter wereld. Oorspronkelijk kwam de geneeskrachtige valeriaan voor in Europa en Azië, het wordt intussen ook in het noordoosten van Amerika verbouwd. De plant heeft de voorkeur voor bosranden, graslanden en oevers. De echte valeriaan is een meerjarige, kruidachtige plant van 0,5 tot 1,5 m hoog met donkergroene geveerde bladeren. De stengels zijn meestal alleen aan het bovenste deel vertakt. In de bloeitijd van mei tot juli gaan de 4-5 mm grote, kleine lichtroze tot witte, zoet ruikende bloemen open, die in pluimvormige bijschermen groeien. Echte valeriaan wekt door de geur een sterke reactie op bij katten.

Lees meer
Ooievaarsbek

Ooievaarsbek

De ooievaarsbek behoort tot de ooievaarsbekfamilie. Van oorsprong komt de plant uit zuidelijke Afrika.

De ooievaarsbek is een kruidachtige, tot 50 cm hoog groeiende plant met een dikke wortel als overlevingsorgaan. Zijn op lange stelen staande, hartvormige bladeren zijn klierachtig behaard. De paarsrode bloemen staan in schijnschermen. De wortelknol is eveneens roodachtig.

Bij de Zoeloes in Zuid-Afrika was en is het een traditionele geneeskrachtige plant.

Lees meer
Smeerwortel

Smeerwortel

Smeerwortel behoort tot de ruwbladigenfamilie. Hij is inheems in Europa en Noordwest-Azië en is intussen ook in Noord-Amerika ingeburgerd. Standplaatsen zijn natte graslanden, oevers van beken, rivieren en vijvers. Het is ook een geliefde tuinplant.

De smeerwortel is een meerjarige, ongeveer 1 m hoge plant met vlezige wortel. Zijn bladeren zijn behaard. Van mei tot juli bloeit hij met buisvormige, blauwpaarse, roze of witte bloemen.

Lees meer