Logo

Sie werden jetzt auf die Seite der Unternehmensgruppe Schwabe geleitet. Hier finden Sie die Stellenangebote von Dr. Willmar Schwabe und von weiteren Unternehmen, die zur Schwabe-Gruppe gehören.

Lijst va A to Z

Citroengele honingklaver

Citroengele honingklaver

Eigenschappen

Botanische naam Melilotus officinalis

Inheemse naam Honingklaver

Omschrijving:

De citroengele honingklaver behoort tot de vlinderbloemenfamilie. Ze zijn te vinden in Europa, Azië en Noord-Afrika.

De honingklaver is een twee- tot meerjarige kruidachtige plant. Groeihoogten van 30 tot 100 cm zijn gebruikelijk. De plant heeft een ongeveer 90 cm diep reikende penwortel, met stikstof bindende bacteriën aan de wortelknolletjes. Aan de rechtopstaande en vertakte stengels zitten de driedelig getande bladeren. De trosvormige bloeiwijzen bestaan uit vele kleine gele bloemetjes. De vruchten zijn 1-2-zadig met gegroefde, bruine schil.

Werking:

Medicinaal gebruikt worden de gedroogde of verse bladeren en bloeiende twijgen, het honingklaverkruid (Meliloti herba) evenals preparaten in werkzame doseringen. Het bevat glycoside, coumarine en flavonoïden.
Bevestigd is een snellere wondgenezing en een anti-oedemateuze werking bij ontstekingsoedeem of stuwing door verbetering van de veneuze terugstroom en de lymfekinetiek.

Andere planten in de kijker

Echte valeriaan

Echte valeriaan

Echte valeriaan komt voor in alle gematigde klimaatzones ter wereld. Oorspronkelijk kwam de geneeskrachtige valeriaan voor in Europa en Azië, het wordt intussen ook in het noordoosten van Amerika verbouwd. De plant heeft de voorkeur voor bosranden, graslanden en oevers. De echte valeriaan is een meerjarige, kruidachtige plant van 0,5 tot 1,5 m hoog met donkergroene geveerde bladeren. De stengels zijn meestal alleen aan het bovenste deel vertakt. In de bloeitijd van mei tot juli gaan de 4-5 mm grote, kleine lichtroze tot witte, zoet ruikende bloemen open, die in pluimvormige bijschermen groeien. Echte valeriaan wekt door de geur een sterke reactie op bij katten.

Lees meer
Ooievaarsbek

Ooievaarsbek

De ooievaarsbek behoort tot de ooievaarsbekfamilie. Van oorsprong komt de plant uit zuidelijke Afrika.

De ooievaarsbek is een kruidachtige, tot 50 cm hoog groeiende plant met een dikke wortel als overlevingsorgaan. Zijn op lange stelen staande, hartvormige bladeren zijn klierachtig behaard. De paarsrode bloemen staan in schijnschermen. De wortelknol is eveneens roodachtig.

Bij de Zoeloes in Zuid-Afrika was en is het een traditionele geneeskrachtige plant.

Lees meer
Smeerwortel

Smeerwortel

Smeerwortel behoort tot de ruwbladigenfamilie. Hij is inheems in Europa en Noordwest-Azië en is intussen ook in Noord-Amerika ingeburgerd. Standplaatsen zijn natte graslanden, oevers van beken, rivieren en vijvers. Het is ook een geliefde tuinplant.

De smeerwortel is een meerjarige, ongeveer 1 m hoge plant met vlezige wortel. Zijn bladeren zijn behaard. Van mei tot juli bloeit hij met buisvormige, blauwpaarse, roze of witte bloemen.

Lees meer