Logo

Sie werden jetzt auf die Seite der Unternehmensgruppe Schwabe geleitet. Hier finden Sie die Stellenangebote von Dr. Willmar Schwabe und von weiteren Unternehmen, die zur Schwabe-Gruppe gehören.

Lijst va A to Z

Citroenmelisse

Citroenmelisse

Eigenschappen

Botanische naam Melissa officinalis

Omschrijving:

De melisse behoort tot de familie van de lipbloemigen. Zijn oorsprong ligt in het oostelijke Middellandse Zeegebied en West-Azië.

De overblijvende plant wordt tot 90 cm hoog. De gesteelde, aan de rand gezaagde bladeren zijn aan de 4-kantige stengel gekruist tegenoverstaand gerangschikt. De bladeren ruiken en smaken voor de bloei citroenachtig. De bloemen zijn bleek en klein. Ze groeien uit de bladoksels. De plant wordt soms verwisseld met citroenkattenkruid.

Werking:

Gebruikt worden de verse of gedroogde bladeren (Melissa folium) en hun preparaten in werkzame dosering.
Ze bevatten looistoffen, bitterstoffen, flavonoïden en etherische olie met citronellal, citral a, citral b en mono- en sesquiterpenen.
Een kalmerende, krampverlichtende en windafdrijvende werking is bewezen. Bovendien is ook een antimicrobiële werking waarneembaar.

Andere planten in de kijker

Echte valeriaan

Echte valeriaan

Echte valeriaan komt voor in alle gematigde klimaatzones ter wereld. Oorspronkelijk kwam de geneeskrachtige valeriaan voor in Europa en Azië, het wordt intussen ook in het noordoosten van Amerika verbouwd. De plant heeft de voorkeur voor bosranden, graslanden en oevers. De echte valeriaan is een meerjarige, kruidachtige plant van 0,5 tot 1,5 m hoog met donkergroene geveerde bladeren. De stengels zijn meestal alleen aan het bovenste deel vertakt. In de bloeitijd van mei tot juli gaan de 4-5 mm grote, kleine lichtroze tot witte, zoet ruikende bloemen open, die in pluimvormige bijschermen groeien. Echte valeriaan wekt door de geur een sterke reactie op bij katten.

Lees meer
Ooievaarsbek

Ooievaarsbek

De ooievaarsbek behoort tot de ooievaarsbekfamilie. Van oorsprong komt de plant uit zuidelijke Afrika.

De ooievaarsbek is een kruidachtige, tot 50 cm hoog groeiende plant met een dikke wortel als overlevingsorgaan. Zijn op lange stelen staande, hartvormige bladeren zijn klierachtig behaard. De paarsrode bloemen staan in schijnschermen. De wortelknol is eveneens roodachtig.

Bij de Zoeloes in Zuid-Afrika was en is het een traditionele geneeskrachtige plant.

Lees meer
Smeerwortel

Smeerwortel

Smeerwortel behoort tot de ruwbladigenfamilie. Hij is inheems in Europa en Noordwest-Azië en is intussen ook in Noord-Amerika ingeburgerd. Standplaatsen zijn natte graslanden, oevers van beken, rivieren en vijvers. Het is ook een geliefde tuinplant.

De smeerwortel is een meerjarige, ongeveer 1 m hoge plant met vlezige wortel. Zijn bladeren zijn behaard. Van mei tot juli bloeit hij met buisvormige, blauwpaarse, roze of witte bloemen.

Lees meer