Logo

Sie werden jetzt auf die Seite der Unternehmensgruppe Schwabe geleitet. Hier finden Sie die Stellenangebote von Dr. Willmar Schwabe und von weiteren Unternehmen, die zur Schwabe-Gruppe gehören.

Lijst va A to Z

Dragon

Dragon

Eigenschappen

Botanische naam Artemisia dracunculus

Omschrijving:

Dragon behoort tot de composietenfamilie. Van oorsprong komt de plant uit het oosten van Rusland en Mongolië. Als cultuurgewas is dragon in heel Europa verspreid.

Dragon is een meerjarige, kruidachtige plant. Hij bereikt een hoogte van 60 tot 150 cm. De talrijke licht behaarde lancetvormige bladeren zijn ongesteeld, hebben een gave rand en zijn licht zaagvormig. Dragon bloeit zelden met kleine gele bloemen, die in pluimen groeien.

Dragon is als keukenkruid bekend, en is vooral geliefd in de Franse en Italiaanse keuken. Als geneeskrachtige plant is hij wat uit de mode geraakt.

Werking:

In de volksgeneeskunst worden dragonolie en de gedroogde bovengrondse delen (Herba Dracunculi) gebruikt. Als kruid worden ook de vers geplukte bladeren gebruikt.

Dragon bevat etherische olie (estragol, fellandreen, ocimene), flavonoïden, looistoffen en bitterstoffen.

Dragon werkt spijsverterings- en galstroombevorderend en urinedrijvend. De plant heeft een hoog kaliumgehalte.

Andere planten in de kijker

Echte valeriaan

Echte valeriaan

Echte valeriaan komt voor in alle gematigde klimaatzones ter wereld. Oorspronkelijk kwam de geneeskrachtige valeriaan voor in Europa en Azië, het wordt intussen ook in het noordoosten van Amerika verbouwd. De plant heeft de voorkeur voor bosranden, graslanden en oevers. De echte valeriaan is een meerjarige, kruidachtige plant van 0,5 tot 1,5 m hoog met donkergroene geveerde bladeren. De stengels zijn meestal alleen aan het bovenste deel vertakt. In de bloeitijd van mei tot juli gaan de 4-5 mm grote, kleine lichtroze tot witte, zoet ruikende bloemen open, die in pluimvormige bijschermen groeien. Echte valeriaan wekt door de geur een sterke reactie op bij katten.

Lees meer
Ooievaarsbek

Ooievaarsbek

De ooievaarsbek behoort tot de ooievaarsbekfamilie. Van oorsprong komt de plant uit zuidelijke Afrika.

De ooievaarsbek is een kruidachtige, tot 50 cm hoog groeiende plant met een dikke wortel als overlevingsorgaan. Zijn op lange stelen staande, hartvormige bladeren zijn klierachtig behaard. De paarsrode bloemen staan in schijnschermen. De wortelknol is eveneens roodachtig.

Bij de Zoeloes in Zuid-Afrika was en is het een traditionele geneeskrachtige plant.

Lees meer
Smeerwortel

Smeerwortel

Smeerwortel behoort tot de ruwbladigenfamilie. Hij is inheems in Europa en Noordwest-Azië en is intussen ook in Noord-Amerika ingeburgerd. Standplaatsen zijn natte graslanden, oevers van beken, rivieren en vijvers. Het is ook een geliefde tuinplant.

De smeerwortel is een meerjarige, ongeveer 1 m hoge plant met vlezige wortel. Zijn bladeren zijn behaard. Van mei tot juli bloeit hij met buisvormige, blauwpaarse, roze of witte bloemen.

Lees meer