Logo

Sie werden jetzt auf die Seite der Unternehmensgruppe Schwabe geleitet. Hier finden Sie die Stellenangebote von Dr. Willmar Schwabe und von weiteren Unternehmen, die zur Schwabe-Gruppe gehören.

Lijst va A to Z

Driekleurig viooltje

Driekleurig viooltje

Eigenschappen

Botanische naam Viola tricolor

Inheemse naam Stiefmoedertje

Omschrijving:

Het driekleurig viooltje is lid van de viooltjesfamilie. Hij komt voor in de gematigde zones van Europa en Azië. Hij groeit op akkers, grasland en puinhellingen en bloeit van mei tot oktober. Het driekleurig viooltje heeft hart-eivormige kleine bladeren, wittig gele of driekleurige kleine bloemen; grootbloemige viooltjes zijn winterharde sierplanten.  In de volksmond wordt het driekleurig viooltje ook wel stiefmoedertje genoemd, deze benaming kreeg het in de 18e eeuw. Volgens de overlevering zit op het brede onderste kroonblad de stiefmoeder, op de twee zijblaadjes zitten de eigen dochters, terwijl de stiefdochters het moeten doen met de twee bovenste blaadjes.

Werking:

Gebruikte bestanddelen: Bovengrondse, tijdens de bloeitijd verzamelde gedroogde delen, het driekleurigviooltjeskruid (Viola tricoloris herba). Werkzame stoffen: salicylaten, flavonoïden, slijmstoffen, looistoffen. Werking: ontstekingsremmend, slijmoplossend, bevorderend voor het ophoesten, koortsverlagend, laxerend, urinedrijvend.

Andere planten in de kijker

Echte valeriaan

Echte valeriaan

Echte valeriaan komt voor in alle gematigde klimaatzones ter wereld. Oorspronkelijk kwam de geneeskrachtige valeriaan voor in Europa en Azië, het wordt intussen ook in het noordoosten van Amerika verbouwd. De plant heeft de voorkeur voor bosranden, graslanden en oevers. De echte valeriaan is een meerjarige, kruidachtige plant van 0,5 tot 1,5 m hoog met donkergroene geveerde bladeren. De stengels zijn meestal alleen aan het bovenste deel vertakt. In de bloeitijd van mei tot juli gaan de 4-5 mm grote, kleine lichtroze tot witte, zoet ruikende bloemen open, die in pluimvormige bijschermen groeien. Echte valeriaan wekt door de geur een sterke reactie op bij katten.

Lees meer
Ooievaarsbek

Ooievaarsbek

De ooievaarsbek behoort tot de ooievaarsbekfamilie. Van oorsprong komt de plant uit zuidelijke Afrika.

De ooievaarsbek is een kruidachtige, tot 50 cm hoog groeiende plant met een dikke wortel als overlevingsorgaan. Zijn op lange stelen staande, hartvormige bladeren zijn klierachtig behaard. De paarsrode bloemen staan in schijnschermen. De wortelknol is eveneens roodachtig.

Bij de Zoeloes in Zuid-Afrika was en is het een traditionele geneeskrachtige plant.

Lees meer
Smeerwortel

Smeerwortel

Smeerwortel behoort tot de ruwbladigenfamilie. Hij is inheems in Europa en Noordwest-Azië en is intussen ook in Noord-Amerika ingeburgerd. Standplaatsen zijn natte graslanden, oevers van beken, rivieren en vijvers. Het is ook een geliefde tuinplant.

De smeerwortel is een meerjarige, ongeveer 1 m hoge plant met vlezige wortel. Zijn bladeren zijn behaard. Van mei tot juli bloeit hij met buisvormige, blauwpaarse, roze of witte bloemen.

Lees meer