Logo

Sie werden jetzt auf die Seite der Unternehmensgruppe Schwabe geleitet. Hier finden Sie die Stellenangebote von Dr. Willmar Schwabe und von weiteren Unternehmen, die zur Schwabe-Gruppe gehören.

Lijst va A to Z

Galangal, kleine

Galangal, kleine

Eigenschappen

Botanische naam Alpinia officinarum

Omschrijving:

De kleine galangal is lid van de gemberfamilie. Zijn oorsprong ligt waarschijnlijk in China, maar hij wordt in heel Azië, vooral in China, India en Thailand, geteeld. De kleine galangal is een meerjarige kruidachtige plant, die tot 1,5 m hoog wordt. De plant vormt wortelstokken als overlevingsorganen. Galangal heeft gaaf gerande, ongesteelde bladeren, die lang en smal zijn. De tweeslachtige bloemen (april tot september) zijn wit met roodachtige strepen. Het vruchtbeginsel is behaard. Er wordt een ronde, rode doosvrucht gevormd (mei tot november) met een diameter van ca. 1 cm. Al zeer vroeg werd galangal in de geneeskunst en als keukenkruid gebruikt en bijv. door Hildegard von Bingen ter versterking van de spijsvertering aanbevolen.

Werking:

Gebruikt worden de gedroogde galangalwortelstok (Galangae rhizoma) en preparaten in effectieve doseringen. De wortelstok bevat etherische olie, scherpe stoffen en flavonoïden. Een krampverminderende, antibacteriële en ontstekingsremmende werking is vastgesteld.

Andere planten in de kijker

Echte valeriaan

Echte valeriaan

Echte valeriaan komt voor in alle gematigde klimaatzones ter wereld. Oorspronkelijk kwam de geneeskrachtige valeriaan voor in Europa en Azië, het wordt intussen ook in het noordoosten van Amerika verbouwd. De plant heeft de voorkeur voor bosranden, graslanden en oevers. De echte valeriaan is een meerjarige, kruidachtige plant van 0,5 tot 1,5 m hoog met donkergroene geveerde bladeren. De stengels zijn meestal alleen aan het bovenste deel vertakt. In de bloeitijd van mei tot juli gaan de 4-5 mm grote, kleine lichtroze tot witte, zoet ruikende bloemen open, die in pluimvormige bijschermen groeien. Echte valeriaan wekt door de geur een sterke reactie op bij katten.

Lees meer
Ooievaarsbek

Ooievaarsbek

De ooievaarsbek behoort tot de ooievaarsbekfamilie. Van oorsprong komt de plant uit zuidelijke Afrika.

De ooievaarsbek is een kruidachtige, tot 50 cm hoog groeiende plant met een dikke wortel als overlevingsorgaan. Zijn op lange stelen staande, hartvormige bladeren zijn klierachtig behaard. De paarsrode bloemen staan in schijnschermen. De wortelknol is eveneens roodachtig.

Bij de Zoeloes in Zuid-Afrika was en is het een traditionele geneeskrachtige plant.

Lees meer
Smeerwortel

Smeerwortel

Smeerwortel behoort tot de ruwbladigenfamilie. Hij is inheems in Europa en Noordwest-Azië en is intussen ook in Noord-Amerika ingeburgerd. Standplaatsen zijn natte graslanden, oevers van beken, rivieren en vijvers. Het is ook een geliefde tuinplant.

De smeerwortel is een meerjarige, ongeveer 1 m hoge plant met vlezige wortel. Zijn bladeren zijn behaard. Van mei tot juli bloeit hij met buisvormige, blauwpaarse, roze of witte bloemen.

Lees meer