Logo

Sie werden jetzt auf die Seite der Unternehmensgruppe Schwabe geleitet. Hier finden Sie die Stellenangebote von Dr. Willmar Schwabe und von weiteren Unternehmen, die zur Schwabe-Gruppe gehören.

Lijst va A to Z

Gallicaroos

Gallicaroos

Eigenschappen

Botanische naam Rosa gallica

Inheemse naam Franse roos, apothekersroos

Omschrijving:

De gallicaroos behoort tot de rozenfamilie. De plant is inheems in Zuid-Europa, maar is tegenwoordig van Spanje via Noord-Afrika tot Transkaukasië te vinden. De noordelijke verspreidingsgrens is Polen. Hij geeft de voorkeur aan voedselrijke leem- en kleibodems in dunne loofbossen. De teelt vindt vooral plaats op de Balkan. De gallicaroos groeit als lage struik, die zelden meer dan 1,30 m hoogte bereikt. De zeer ongelijke en deels dikke doorns zijn 4 tot 6 mm lang. Gallicarozen hebben wintergroene leerachtige, meestal vijf- maar ook driedelige bladeren, die dubbel getand zijn. De bloeiende twijgen zijn meestal dik en voorzien van borstelharen. De geurende bloemen met een diameter van 5 tot 7 cm groeien apart. De vijf roze tot rode bloemblaadjes zijn zeer breed en van voren meestal slechts vlak uitgerand. De rijpe vruchten zijn bruinrood en rond. Ze hebben klierharen en stekels.

Werking:

De bloemen (Rosae flos) worden gebruikt. Ze bevatten etherische olie en looistoffen. De laatste geven de bloemen een adstringerende en ontstekingsremmende werking. Ook de uit de bloemen gewonnen rozenolie heeft een ontstekingsremmende en bactericide werking. De prijs maakt gebruik echter niet heel zinvol.

Andere planten in de kijker

Echte valeriaan

Echte valeriaan

Echte valeriaan komt voor in alle gematigde klimaatzones ter wereld. Oorspronkelijk kwam de geneeskrachtige valeriaan voor in Europa en Azië, het wordt intussen ook in het noordoosten van Amerika verbouwd. De plant heeft de voorkeur voor bosranden, graslanden en oevers. De echte valeriaan is een meerjarige, kruidachtige plant van 0,5 tot 1,5 m hoog met donkergroene geveerde bladeren. De stengels zijn meestal alleen aan het bovenste deel vertakt. In de bloeitijd van mei tot juli gaan de 4-5 mm grote, kleine lichtroze tot witte, zoet ruikende bloemen open, die in pluimvormige bijschermen groeien. Echte valeriaan wekt door de geur een sterke reactie op bij katten.

Lees meer
Ooievaarsbek

Ooievaarsbek

De ooievaarsbek behoort tot de ooievaarsbekfamilie. Van oorsprong komt de plant uit zuidelijke Afrika.

De ooievaarsbek is een kruidachtige, tot 50 cm hoog groeiende plant met een dikke wortel als overlevingsorgaan. Zijn op lange stelen staande, hartvormige bladeren zijn klierachtig behaard. De paarsrode bloemen staan in schijnschermen. De wortelknol is eveneens roodachtig.

Bij de Zoeloes in Zuid-Afrika was en is het een traditionele geneeskrachtige plant.

Lees meer
Smeerwortel

Smeerwortel

Smeerwortel behoort tot de ruwbladigenfamilie. Hij is inheems in Europa en Noordwest-Azië en is intussen ook in Noord-Amerika ingeburgerd. Standplaatsen zijn natte graslanden, oevers van beken, rivieren en vijvers. Het is ook een geliefde tuinplant.

De smeerwortel is een meerjarige, ongeveer 1 m hoge plant met vlezige wortel. Zijn bladeren zijn behaard. Van mei tot juli bloeit hij met buisvormige, blauwpaarse, roze of witte bloemen.

Lees meer