Logo

Sie werden jetzt auf die Seite der Unternehmensgruppe Schwabe geleitet. Hier finden Sie die Stellenangebote von Dr. Willmar Schwabe und von weiteren Unternehmen, die zur Schwabe-Gruppe gehören.

Lijst va A to Z

Gele gentiaan

Gele gentiaan

Eigenschappen

Botanische naam Gentiana lutea

Inheemse naam Gentiaanwortel

Omschrijving:

De gele gentiaan bereikt een flinke hoogte tot 140 cm. De plant heeft een tot armdikke wortel, die in verse toestand zacht en van binnen wit is, maar bij het drogen geelbruin wordt. De blauwgroene, elliptische bladeren zijn tot 30 cm lang en 15 cm breed. De goudgele bloemen groeien in kransen van 3-10 bloemen. De bloeitijd is juli en augustus. Gele gentiaan komt verspreid nog voor in de westelijke en zuidelijke Alpen op weiden, onbemest grasland en steenhellingen. Hij heeft de voorkeur voor kalkbodems. De gele gentiaan werd echter door ongeremd uitgraven op vele plaatsen praktisch uitgeroeid. Het is een bedreigde soort en in Duitsland en Oostenrijk zwaar beschermd. Een andere reden om de gentiaan niet in het wild te plukken, is de grote kans op verwisseling met de zeer giftige nieswortel! Voor het farmaceutische gebruik wordt gele gentiaan probleemloos in kwekerijen geteeld. Gentiaanwortel kan het beste gekocht worden bij een gespecialiseerde winkel, om het kopen van vervalste producten te voorkomen.

Werking:

De gentiaanwortel wordt medicinaal gebruikt (Gentianae radix). De plant bevat bitterstoffen, de bitter smakende gentiobiose en in geringe hoeveelheden etherische olie. Gentiaanwortel en preparaten daarvan bevorderen de eetlust en de speeksel- en maagsapsecretie.

Andere planten in de kijker

Echte valeriaan

Echte valeriaan

Echte valeriaan komt voor in alle gematigde klimaatzones ter wereld. Oorspronkelijk kwam de geneeskrachtige valeriaan voor in Europa en Azië, het wordt intussen ook in het noordoosten van Amerika verbouwd. De plant heeft de voorkeur voor bosranden, graslanden en oevers. De echte valeriaan is een meerjarige, kruidachtige plant van 0,5 tot 1,5 m hoog met donkergroene geveerde bladeren. De stengels zijn meestal alleen aan het bovenste deel vertakt. In de bloeitijd van mei tot juli gaan de 4-5 mm grote, kleine lichtroze tot witte, zoet ruikende bloemen open, die in pluimvormige bijschermen groeien. Echte valeriaan wekt door de geur een sterke reactie op bij katten.

Lees meer
Ooievaarsbek

Ooievaarsbek

De ooievaarsbek behoort tot de ooievaarsbekfamilie. Van oorsprong komt de plant uit zuidelijke Afrika.

De ooievaarsbek is een kruidachtige, tot 50 cm hoog groeiende plant met een dikke wortel als overlevingsorgaan. Zijn op lange stelen staande, hartvormige bladeren zijn klierachtig behaard. De paarsrode bloemen staan in schijnschermen. De wortelknol is eveneens roodachtig.

Bij de Zoeloes in Zuid-Afrika was en is het een traditionele geneeskrachtige plant.

Lees meer
Smeerwortel

Smeerwortel

Smeerwortel behoort tot de ruwbladigenfamilie. Hij is inheems in Europa en Noordwest-Azië en is intussen ook in Noord-Amerika ingeburgerd. Standplaatsen zijn natte graslanden, oevers van beken, rivieren en vijvers. Het is ook een geliefde tuinplant.

De smeerwortel is een meerjarige, ongeveer 1 m hoge plant met vlezige wortel. Zijn bladeren zijn behaard. Van mei tot juli bloeit hij met buisvormige, blauwpaarse, roze of witte bloemen.

Lees meer