Logo

Sie werden jetzt auf die Seite der Unternehmensgruppe Schwabe geleitet. Hier finden Sie die Stellenangebote von Dr. Willmar Schwabe und von weiteren Unternehmen, die zur Schwabe-Gruppe gehören.

Lijst va A to Z

Gewone agrimonie

Gewone agrimonie

Eigenschappen

Botanische naam Agrimonia eupatoria

Omschrijving:

De gewone agrimonie behoort tot de rozenfamilie en bereikt een hoogte tussen 30 en 130 cm.
Afgezien van de Arctische zone komt de plant in Europa en in het noorden van Azië voor.

De winterharde agrimonie groeit graag op zonnig schraal grasland of bosranden en is aan te treffen tot hoogtes van ongeveer 1600 meter.

De agrimonie bloeit van juni tot september met gele in lange aren groeiende bloemen. Uit de bestoven bloemen ontwikkelen zich kleefvruchten, die in de vacht van voorbij komende dieren blijven hangen en de plant zo over een grote afstand verspreiden.

Werking:

Gebruikt worden de gedroogde, kort voor of tijdens de bloeitijd geoogste bovengrondse delen (agrimoniae herba).

Ze bevatten catechine-looistoffen, triterpenen en flavonoïden.

De adstringerende werking komt tot zijn recht bij toepassing bij lichte ontstekingen van het huidoppervlak en van mond- en keelslijmvliezen. Door de stoppende werking kan het ook worden gebruikt bij diarree.

Andere planten in de kijker

Echte valeriaan

Echte valeriaan

Echte valeriaan komt voor in alle gematigde klimaatzones ter wereld. Oorspronkelijk kwam de geneeskrachtige valeriaan voor in Europa en Azië, het wordt intussen ook in het noordoosten van Amerika verbouwd. De plant heeft de voorkeur voor bosranden, graslanden en oevers. De echte valeriaan is een meerjarige, kruidachtige plant van 0,5 tot 1,5 m hoog met donkergroene geveerde bladeren. De stengels zijn meestal alleen aan het bovenste deel vertakt. In de bloeitijd van mei tot juli gaan de 4-5 mm grote, kleine lichtroze tot witte, zoet ruikende bloemen open, die in pluimvormige bijschermen groeien. Echte valeriaan wekt door de geur een sterke reactie op bij katten.

Lees meer
Ooievaarsbek

Ooievaarsbek

De ooievaarsbek behoort tot de ooievaarsbekfamilie. Van oorsprong komt de plant uit zuidelijke Afrika.

De ooievaarsbek is een kruidachtige, tot 50 cm hoog groeiende plant met een dikke wortel als overlevingsorgaan. Zijn op lange stelen staande, hartvormige bladeren zijn klierachtig behaard. De paarsrode bloemen staan in schijnschermen. De wortelknol is eveneens roodachtig.

Bij de Zoeloes in Zuid-Afrika was en is het een traditionele geneeskrachtige plant.

Lees meer
Smeerwortel

Smeerwortel

Smeerwortel behoort tot de ruwbladigenfamilie. Hij is inheems in Europa en Noordwest-Azië en is intussen ook in Noord-Amerika ingeburgerd. Standplaatsen zijn natte graslanden, oevers van beken, rivieren en vijvers. Het is ook een geliefde tuinplant.

De smeerwortel is een meerjarige, ongeveer 1 m hoge plant met vlezige wortel. Zijn bladeren zijn behaard. Van mei tot juli bloeit hij met buisvormige, blauwpaarse, roze of witte bloemen.

Lees meer