Logo

Sie werden jetzt auf die Seite der Unternehmensgruppe Schwabe geleitet. Hier finden Sie die Stellenangebote von Dr. Willmar Schwabe und von weiteren Unternehmen, die zur Schwabe-Gruppe gehören.

Lijst va A to Z

Gewone braam

Gewone braam

Eigenschappen

Botanische naam Rubus fruticosus

Inheemse naam Bosbraam

Omschrijving:

De gewone braam behoort tot de rozenfamilie. Hij groeit als bladverliezende, 2-3 m hoge struik met in bogen hangende, zeer doornige twijgen. Zijn bladeren zijn drie- tot vijfvoudig geveerd. Op de onderkant zijn ze witviltig en hun bladstelen zijn bedekt met scherpe stekels. Braambloemen zijn wit tot roze in trosvormige bloeiwijzen. De vrucht van de gewone braam is een glanzend zwarte verzameling steenvruchtjes, hij smaakt lekker en heeft een aromatische geur. Bramen zijn rijp in september en oktober. De gewone braam komt overal in Europa voor aan bosranden en op lichte plaatsen.

Geneeskrachtige werking:

Gebruikt worden de jonge bladeren zonder bladstelen en de rijpe vruchten. De bladeren bevatten looistoffen, etherische olie en organische zuren en flavonoïden. De vruchten zijn rijk aan vitamine B en C, aan magnesium, calcium en carotine. De bladeren werken adstringerend en ontstekingsremmend. De vruchten dragen effectief bij aan de dekking van de behoefte aan vitale stoffen.

Andere planten in de kijker

Echte valeriaan

Echte valeriaan

Echte valeriaan komt voor in alle gematigde klimaatzones ter wereld. Oorspronkelijk kwam de geneeskrachtige valeriaan voor in Europa en Azië, het wordt intussen ook in het noordoosten van Amerika verbouwd. De plant heeft de voorkeur voor bosranden, graslanden en oevers. De echte valeriaan is een meerjarige, kruidachtige plant van 0,5 tot 1,5 m hoog met donkergroene geveerde bladeren. De stengels zijn meestal alleen aan het bovenste deel vertakt. In de bloeitijd van mei tot juli gaan de 4-5 mm grote, kleine lichtroze tot witte, zoet ruikende bloemen open, die in pluimvormige bijschermen groeien. Echte valeriaan wekt door de geur een sterke reactie op bij katten.

Lees meer
Ooievaarsbek

Ooievaarsbek

De ooievaarsbek behoort tot de ooievaarsbekfamilie. Van oorsprong komt de plant uit zuidelijke Afrika.

De ooievaarsbek is een kruidachtige, tot 50 cm hoog groeiende plant met een dikke wortel als overlevingsorgaan. Zijn op lange stelen staande, hartvormige bladeren zijn klierachtig behaard. De paarsrode bloemen staan in schijnschermen. De wortelknol is eveneens roodachtig.

Bij de Zoeloes in Zuid-Afrika was en is het een traditionele geneeskrachtige plant.

Lees meer
Smeerwortel

Smeerwortel

Smeerwortel behoort tot de ruwbladigenfamilie. Hij is inheems in Europa en Noordwest-Azië en is intussen ook in Noord-Amerika ingeburgerd. Standplaatsen zijn natte graslanden, oevers van beken, rivieren en vijvers. Het is ook een geliefde tuinplant.

De smeerwortel is een meerjarige, ongeveer 1 m hoge plant met vlezige wortel. Zijn bladeren zijn behaard. Van mei tot juli bloeit hij met buisvormige, blauwpaarse, roze of witte bloemen.

Lees meer