Logo

Sie werden jetzt auf die Seite der Unternehmensgruppe Schwabe geleitet. Hier finden Sie die Stellenangebote von Dr. Willmar Schwabe und von weiteren Unternehmen, die zur Schwabe-Gruppe gehören.

Lijst va A to Z

Ginkgo

Ginkgo

Eigenschappen

Botanische naam Ginkgo biloba

Inheemse naam Japanse notenboom

Omschrijving:

De ginkgoboom behoort tot de ginkgofamilie. Zijn oorsprong ligt in Japan en China. Sinds midden 18e eeuw wordt hij ook in Europa als sierboom aangeplant. De ginkgo is de enige nog levende vertegenwoordiger van een hele klasse van naaktzadigen die in het Mesozoïcum (175 mln. jaar geleden) in alle delen van de wereld waren vertegenwoordigd. De laatste exemplaren in de natuur zijn nog te vinden in de Chinese provincie Zhejiang.

De ginkgoboom wordt ongeveer 40 m hoog en kan tot 1000 jaar oud worden. De bladverliezende boom heeft een dikke schorslaag, die op hoge leeftijd scheuren kan vertonen. Oudere bomen vormen een uitgestrekte, grote kroon. Opvallend en zeer karakteristiek zijn de waaiervormige, brede bladeren, die in het midden in meer of mindere mate zijn ingekerfd. Ze zijn in het begin van hun groei in het voorjaar lichtgroen en worden in de zomer donkerder, in de herfst kleuren ze opvallend lichtgeel tot goudgeel, voordat ze er ongeveer begin november afvallen.

De ginkgo is tweehuizig, er bestaan dus mannelijke en vrouwelijke planten. Hij bloeit in maart. De 2 tot 3 centimeter lange, katjesvormige mannelijke bloemen zijn daarbij opvallender dan de vrouwelijke. Deze rijpen na de bevruchting tot een zaad met eetbare pit. Ze lijken op mirabellen en worden door dieren verspreid.

Werking:

Dankzij het veelzijdig werkingsmechanisme hebben geregistreerde geneesmiddelen op basis van Ginkgo biloba een bewezen doeltreffendheid bij:

  • tinnitus (spreek erover met uw arts)
  • vertigo
  • geheugenstoornissen: de verbetering van het concentratie- en leervermogen en de levenskwaliteit van patiënten met geheugenstoornissen

Ook volgende werkingen zijn bewezen: remming van hersenoedeem door traumatische of toxische oorzaak, vermindering van retina-oedeem en beschadiging van netvliescellen, bevordering van de doorbloeding en verbetering van de stroomeigenschappen van het bloed, deactivering van toxische zuurstofradicalen en een neuroprotectieve werking.

Farmaceutisch wordt een uit de gedroogde bladeren gewonnen droge stof (extract) gebruikt. Het extract bevat flavonglycoside (quercetine, kamferolie), terpeenlactonen (ginkgolide, bilobalide) en ginkgolzuren.

Andere planten in de kijker

Echte valeriaan

Echte valeriaan

Echte valeriaan komt voor in alle gematigde klimaatzones ter wereld. Oorspronkelijk kwam de geneeskrachtige valeriaan voor in Europa en Azië, het wordt intussen ook in het noordoosten van Amerika verbouwd. De plant heeft de voorkeur voor bosranden, graslanden en oevers. De echte valeriaan is een meerjarige, kruidachtige plant van 0,5 tot 1,5 m hoog met donkergroene geveerde bladeren. De stengels zijn meestal alleen aan het bovenste deel vertakt. In de bloeitijd van mei tot juli gaan de 4-5 mm grote, kleine lichtroze tot witte, zoet ruikende bloemen open, die in pluimvormige bijschermen groeien. Echte valeriaan wekt door de geur een sterke reactie op bij katten.

Lees meer
Ooievaarsbek

Ooievaarsbek

De ooievaarsbek behoort tot de ooievaarsbekfamilie. Van oorsprong komt de plant uit zuidelijke Afrika.

De ooievaarsbek is een kruidachtige, tot 50 cm hoog groeiende plant met een dikke wortel als overlevingsorgaan. Zijn op lange stelen staande, hartvormige bladeren zijn klierachtig behaard. De paarsrode bloemen staan in schijnschermen. De wortelknol is eveneens roodachtig.

Bij de Zoeloes in Zuid-Afrika was en is het een traditionele geneeskrachtige plant.

Lees meer
Smeerwortel

Smeerwortel

Smeerwortel behoort tot de ruwbladigenfamilie. Hij is inheems in Europa en Noordwest-Azië en is intussen ook in Noord-Amerika ingeburgerd. Standplaatsen zijn natte graslanden, oevers van beken, rivieren en vijvers. Het is ook een geliefde tuinplant.

De smeerwortel is een meerjarige, ongeveer 1 m hoge plant met vlezige wortel. Zijn bladeren zijn behaard. Van mei tot juli bloeit hij met buisvormige, blauwpaarse, roze of witte bloemen.

Lees meer