Sie werden jetzt auf die Seite der Unternehmensgruppe Schwabe geleitet. Hier finden Sie die Stellenangebote von Dr. Willmar Schwabe und von weiteren Unternehmen, die zur Schwabe-Gruppe gehören.
Botanische naam Punica granatum
De granaatappelboom wordt ingedeeld bij de kattenstaartfamilie. Oorspronkelijk komt hij uit Zuidwest-Azië. Tegenwoordig wordt hij in het hele Middellandse Zeegebied en Azië geteeld
Granaatappelbomen zijn bladverliezend. De kleine boom bereikt een hoogte tot 5 m en kan een paar honderd jaar oud worden. De bast is roodbruin tot grijs. Zijn glanzende, leerachtige bladeren zijn gesteeld, 2 -10 cm lang en tot 2 cm breed. In het voorjaar en de zomer draagt de boom aan de uiteinden van de takken grote oranjerode tot lichtgele bloemen.
De in rijpe toestand oranjerode vrucht is niet vlezig, heeft een doorsnede van ongeveer 10 cm en bestaat uit kamers, waarin zich ongeveer 400 tot 15 mm grote hoekige zaden bevinden.
Al in de vroege oudheid behoorde de granaatappelboom tot de door mensen intensief gebruikte fruitplanten met een ritueel karakter. Het vruchtensap werd o.a. tot wijn vergist en uit de bloemen en vruchtenschillen werden rode en gele kleurstoffen gewonnen. De grote bloemen en vruchten waren symbolen van vruchtbaarheid en rijkdom.
Gebruikt wordt het sap en de schors en de bereide producten daaruit in effectieve dosering.
De granaatappel bevat flavonoïden, alkaloïde, polyfenolen en fenolzuren. Hij is rijk aan kalium en bevat onder andere vitamine C, calcium en ijzer.
Granaatappel werkt adstringerend en antioxiderend. Volgens laboratoriumproeven zou de granaatappel celregulerende en celbeschermende effecten hebben.