Logo

Sie werden jetzt auf die Seite der Unternehmensgruppe Schwabe geleitet. Hier finden Sie die Stellenangebote von Dr. Willmar Schwabe und von weiteren Unternehmen, die zur Schwabe-Gruppe gehören.

Lijst va A to Z

Granaatappel

Granaatappel

Eigenschappen

Botanische naam Punica granatum

Omschrijving:

De granaatappelboom wordt ingedeeld bij de kattenstaartfamilie. Oorspronkelijk komt hij uit Zuidwest-Azië. Tegenwoordig wordt hij in het hele Middellandse Zeegebied en Azië geteeld

Granaatappelbomen zijn bladverliezend. De kleine boom bereikt een hoogte tot 5 m en kan een paar honderd jaar oud worden. De bast is roodbruin tot grijs. Zijn glanzende, leerachtige bladeren zijn gesteeld, 2 -10 cm lang en tot 2 cm breed. In het voorjaar en de zomer draagt de boom aan de uiteinden van de takken grote oranjerode tot lichtgele bloemen.

De in rijpe toestand oranjerode vrucht is niet vlezig, heeft een doorsnede van ongeveer 10 cm en bestaat uit kamers, waarin zich ongeveer 400 tot 15 mm grote hoekige zaden bevinden.

Al in de vroege oudheid behoorde de granaatappelboom tot de door mensen intensief gebruikte fruitplanten met een ritueel karakter. Het vruchtensap werd o.a. tot wijn vergist en uit de bloemen en vruchtenschillen werden rode en gele kleurstoffen gewonnen. De grote bloemen en vruchten waren symbolen van vruchtbaarheid en rijkdom.

Werking:

Gebruikt wordt het sap en de schors en de bereide producten daaruit in effectieve dosering.

De granaatappel bevat flavonoïden, alkaloïde, polyfenolen en fenolzuren. Hij is rijk aan kalium en bevat onder andere vitamine C, calcium en ijzer.

Granaatappel werkt adstringerend en antioxiderend. Volgens laboratoriumproeven zou de granaatappel celregulerende en celbeschermende effecten hebben.

Andere planten in de kijker

Echte valeriaan

Echte valeriaan

Echte valeriaan komt voor in alle gematigde klimaatzones ter wereld. Oorspronkelijk kwam de geneeskrachtige valeriaan voor in Europa en Azië, het wordt intussen ook in het noordoosten van Amerika verbouwd. De plant heeft de voorkeur voor bosranden, graslanden en oevers. De echte valeriaan is een meerjarige, kruidachtige plant van 0,5 tot 1,5 m hoog met donkergroene geveerde bladeren. De stengels zijn meestal alleen aan het bovenste deel vertakt. In de bloeitijd van mei tot juli gaan de 4-5 mm grote, kleine lichtroze tot witte, zoet ruikende bloemen open, die in pluimvormige bijschermen groeien. Echte valeriaan wekt door de geur een sterke reactie op bij katten.

Lees meer
Ooievaarsbek

Ooievaarsbek

De ooievaarsbek behoort tot de ooievaarsbekfamilie. Van oorsprong komt de plant uit zuidelijke Afrika.

De ooievaarsbek is een kruidachtige, tot 50 cm hoog groeiende plant met een dikke wortel als overlevingsorgaan. Zijn op lange stelen staande, hartvormige bladeren zijn klierachtig behaard. De paarsrode bloemen staan in schijnschermen. De wortelknol is eveneens roodachtig.

Bij de Zoeloes in Zuid-Afrika was en is het een traditionele geneeskrachtige plant.

Lees meer
Smeerwortel

Smeerwortel

Smeerwortel behoort tot de ruwbladigenfamilie. Hij is inheems in Europa en Noordwest-Azië en is intussen ook in Noord-Amerika ingeburgerd. Standplaatsen zijn natte graslanden, oevers van beken, rivieren en vijvers. Het is ook een geliefde tuinplant.

De smeerwortel is een meerjarige, ongeveer 1 m hoge plant met vlezige wortel. Zijn bladeren zijn behaard. Van mei tot juli bloeit hij met buisvormige, blauwpaarse, roze of witte bloemen.

Lees meer