Logo

Sie werden jetzt auf die Seite der Unternehmensgruppe Schwabe geleitet. Hier finden Sie die Stellenangebote von Dr. Willmar Schwabe und von weiteren Unternehmen, die zur Schwabe-Gruppe gehören.

Lijst va A to Z

Grote brandnetel

Grote brandnetel

Eigenschappen

Botanische naam Urtica dioica

Omschrijving:

De grote brandnetel behoort tot de brandnetelfamilie. De niet veeleisende plant is bijna wereldwijd verspreid. Behalve op de Balearen en Kreta is hij overal in Europa te vinden. Standplaatsen zijn bij voorkeur braakgronden, lichte plaatsen in vochtige loofbossen en bij hagen en omheiningen. De grote brandnetel groeit tot 150 cm hoog. De plant heeft een kruipende wortelstok en een vierkante stengel, die net als de bladeren is bezet met lange brandharen. De bladeren zijn tegenoverstaand en zijn aan de rand grof gezaagd. De bloemen zijn onopvallend groen. De brandharen kunnen worden vergeleken met miniatuur-injectienaalden. Ze injecteren histamine en acetylcholine en veroorzaken zo de vorming van blaasjes.

Werking:

Gebruikt worden de bovengrondse delen (Urtica herba) en de wortel (Urticae radix). De bladeren bevatten mineralen (vooral kiezelzuur), vitamine A en C, amine (histamine, serotonine) en looistoffen. In de wortel bevinden zich polysaccharide, lignaan, coumarine en sterolen.

Aan brandnetels wordt een urinedrijvende, ontstekingsremmende, immuunstimulerende en pijnstillende werking toegeschreven.

Andere planten in de kijker

Echte valeriaan

Echte valeriaan

Echte valeriaan komt voor in alle gematigde klimaatzones ter wereld. Oorspronkelijk kwam de geneeskrachtige valeriaan voor in Europa en Azië, het wordt intussen ook in het noordoosten van Amerika verbouwd. De plant heeft de voorkeur voor bosranden, graslanden en oevers. De echte valeriaan is een meerjarige, kruidachtige plant van 0,5 tot 1,5 m hoog met donkergroene geveerde bladeren. De stengels zijn meestal alleen aan het bovenste deel vertakt. In de bloeitijd van mei tot juli gaan de 4-5 mm grote, kleine lichtroze tot witte, zoet ruikende bloemen open, die in pluimvormige bijschermen groeien. Echte valeriaan wekt door de geur een sterke reactie op bij katten.

Lees meer
Ooievaarsbek

Ooievaarsbek

De ooievaarsbek behoort tot de ooievaarsbekfamilie. Van oorsprong komt de plant uit zuidelijke Afrika.

De ooievaarsbek is een kruidachtige, tot 50 cm hoog groeiende plant met een dikke wortel als overlevingsorgaan. Zijn op lange stelen staande, hartvormige bladeren zijn klierachtig behaard. De paarsrode bloemen staan in schijnschermen. De wortelknol is eveneens roodachtig.

Bij de Zoeloes in Zuid-Afrika was en is het een traditionele geneeskrachtige plant.

Lees meer
Smeerwortel

Smeerwortel

Smeerwortel behoort tot de ruwbladigenfamilie. Hij is inheems in Europa en Noordwest-Azië en is intussen ook in Noord-Amerika ingeburgerd. Standplaatsen zijn natte graslanden, oevers van beken, rivieren en vijvers. Het is ook een geliefde tuinplant.

De smeerwortel is een meerjarige, ongeveer 1 m hoge plant met vlezige wortel. Zijn bladeren zijn behaard. Van mei tot juli bloeit hij met buisvormige, blauwpaarse, roze of witte bloemen.

Lees meer