Logo

Sie werden jetzt auf die Seite der Unternehmensgruppe Schwabe geleitet. Hier finden Sie die Stellenangebote von Dr. Willmar Schwabe und von weiteren Unternehmen, die zur Schwabe-Gruppe gehören.

Lijst va A to Z

Grote Engelwortel

Grote Engelwortel

Eigenschappen

Botanische naam Angelica archangelica LINNÉ

Inheemse naam Aartsengelwortel

Omschrijving:

De grote engelwortel of aartsengelwortel is een krachtige twee- tot driejarige plant uit de familie van de schermbloemigen. De plant komt bijna overal voor in Europa en Azië. Favoriete standplaatsen zijn vochtige graslanden en oevers.

De plant vormt een groot opslagorgaan onder de grond (rizoom). De onderste bladeren van de grote engelwortel staan op holle stengels. Noemenswaardig is de opgeblazen bladschede van de meervoudig geveerde bladeren met eivormige bladsegmenten.  De schermvormige bloeiwijze met de kleine, groenige bloemen vormen een halfronde tot ronde vorm en bereiken een doorsnede van 8-15 cm. Na de vruchtrijping in de late zomer, sterft de plant.

Werking:

De wortel (Angelicae radix) van de grote engelwortel wordt medicinaal gebruikt - de hele of in stukken gesneden, zorgvuldig gedroogde rizoom en de wortels van Angelica archangelica.

Werkzame stoffen zijn etherische olie, bitterstoffen en furocoumarinen.

Aan de wortel en daaruit vervaardigde galenische preparaten wordt een bevordering van de maagsapsecretie en een galbevorderende, windafdrijvende, krampverminderende en antimicrobiële werking toegeschreven.

Andere planten in de kijker

Echte valeriaan

Echte valeriaan

Echte valeriaan komt voor in alle gematigde klimaatzones ter wereld. Oorspronkelijk kwam de geneeskrachtige valeriaan voor in Europa en Azië, het wordt intussen ook in het noordoosten van Amerika verbouwd. De plant heeft de voorkeur voor bosranden, graslanden en oevers. De echte valeriaan is een meerjarige, kruidachtige plant van 0,5 tot 1,5 m hoog met donkergroene geveerde bladeren. De stengels zijn meestal alleen aan het bovenste deel vertakt. In de bloeitijd van mei tot juli gaan de 4-5 mm grote, kleine lichtroze tot witte, zoet ruikende bloemen open, die in pluimvormige bijschermen groeien. Echte valeriaan wekt door de geur een sterke reactie op bij katten.

Lees meer
Ooievaarsbek

Ooievaarsbek

De ooievaarsbek behoort tot de ooievaarsbekfamilie. Van oorsprong komt de plant uit zuidelijke Afrika.

De ooievaarsbek is een kruidachtige, tot 50 cm hoog groeiende plant met een dikke wortel als overlevingsorgaan. Zijn op lange stelen staande, hartvormige bladeren zijn klierachtig behaard. De paarsrode bloemen staan in schijnschermen. De wortelknol is eveneens roodachtig.

Bij de Zoeloes in Zuid-Afrika was en is het een traditionele geneeskrachtige plant.

Lees meer
Smeerwortel

Smeerwortel

Smeerwortel behoort tot de ruwbladigenfamilie. Hij is inheems in Europa en Noordwest-Azië en is intussen ook in Noord-Amerika ingeburgerd. Standplaatsen zijn natte graslanden, oevers van beken, rivieren en vijvers. Het is ook een geliefde tuinplant.

De smeerwortel is een meerjarige, ongeveer 1 m hoge plant met vlezige wortel. Zijn bladeren zijn behaard. Van mei tot juli bloeit hij met buisvormige, blauwpaarse, roze of witte bloemen.

Lees meer