Logo

Sie werden jetzt auf die Seite der Unternehmensgruppe Schwabe geleitet. Hier finden Sie die Stellenangebote von Dr. Willmar Schwabe und von weiteren Unternehmen, die zur Schwabe-Gruppe gehören.

Lijst va A to Z

Grote klit

Grote klit

Eigenschappen

Botanische naam Arctium lappa

Inheemse naam Grote klit

Omschrijving:

De grote klit behoort tot de composietenfamilie en is een tweejarige, tot 150 cm hoge plant met vlezige, dikke penwortel en rechtopstaande stengel. De talrijke vertakkingen zijn recht afstaand en wollig-donzig behaard. De tot 50 cm lange bladeren zijn gesteeld en hebben een rond-eivormig uiterlijk. Op de onderkant zit een dunne grijze vilt. Grote, ronde bloemhoofden staan losjes als trossen aan de punt van de takken. Hun smalle schutbladeren lopen in een gelige weerhaak uit. De bloemen zijn paarsrood met klokvormige rand. Bloeitijd is juli tot september. De weerhaken aan de vruchthoofdjes zorgen ervoor dat deze zich als geheel losmaken, als bijv. een dier erlangs strijkt. De klit komt in groepen in heel Europa voor, aan randen van wegen, hagen, muren, dijken en steenachtige plaatsen.

Werking:

Gebruikt wordt de in de herfst van het eerste of in het voorjaar van het tweede jaar verzamelde verse of gedroogde klitwortel (Bardanae radix) evenals preparaten ervan. Werkzame stoffen: inuline, slijmstoffen, etherische olie, triterpenen. Werking: urine- en zweetafdrijvend, ontstekingsremmend, antibacterieel.

Andere planten in de kijker

Echte valeriaan

Echte valeriaan

Echte valeriaan komt voor in alle gematigde klimaatzones ter wereld. Oorspronkelijk kwam de geneeskrachtige valeriaan voor in Europa en Azië, het wordt intussen ook in het noordoosten van Amerika verbouwd. De plant heeft de voorkeur voor bosranden, graslanden en oevers. De echte valeriaan is een meerjarige, kruidachtige plant van 0,5 tot 1,5 m hoog met donkergroene geveerde bladeren. De stengels zijn meestal alleen aan het bovenste deel vertakt. In de bloeitijd van mei tot juli gaan de 4-5 mm grote, kleine lichtroze tot witte, zoet ruikende bloemen open, die in pluimvormige bijschermen groeien. Echte valeriaan wekt door de geur een sterke reactie op bij katten.

Lees meer
Ooievaarsbek

Ooievaarsbek

De ooievaarsbek behoort tot de ooievaarsbekfamilie. Van oorsprong komt de plant uit zuidelijke Afrika.

De ooievaarsbek is een kruidachtige, tot 50 cm hoog groeiende plant met een dikke wortel als overlevingsorgaan. Zijn op lange stelen staande, hartvormige bladeren zijn klierachtig behaard. De paarsrode bloemen staan in schijnschermen. De wortelknol is eveneens roodachtig.

Bij de Zoeloes in Zuid-Afrika was en is het een traditionele geneeskrachtige plant.

Lees meer
Smeerwortel

Smeerwortel

Smeerwortel behoort tot de ruwbladigenfamilie. Hij is inheems in Europa en Noordwest-Azië en is intussen ook in Noord-Amerika ingeburgerd. Standplaatsen zijn natte graslanden, oevers van beken, rivieren en vijvers. Het is ook een geliefde tuinplant.

De smeerwortel is een meerjarige, ongeveer 1 m hoge plant met vlezige wortel. Zijn bladeren zijn behaard. Van mei tot juli bloeit hij met buisvormige, blauwpaarse, roze of witte bloemen.

Lees meer