Logo

Sie werden jetzt auf die Seite der Unternehmensgruppe Schwabe geleitet. Hier finden Sie die Stellenangebote von Dr. Willmar Schwabe und von weiteren Unternehmen, die zur Schwabe-Gruppe gehören.

Lijst va A to Z

Herderstasje

Herderstasje

Eigenschappen

Botanische naam Capsella bursa-pastoris

Omschrijving:

Oorspronkelijk stamt het herderstasje uit Europa. Inmiddels is de plant echter wereldwijd aan te treffen. Het tot 40 cm hoge gewone herderstasje behoort tot de kruisbloemenfamilie en overwintert eenjarig. Het geeft de voorkeur aan bebouwde en goed gemeste velden.

De stengel staat rechtop met fijne groeven en is in het onderste deel licht behaard. De op de grond groeiende bladeren zijn smal en lang en staan in een veelbladige rozet. De stengelbladeren hebben enkele en vertakte haren. De doorlopende bloeitijd rust alleen in de winter tijdens lange vorstperiodes. De witte bloemen groeien eerst schermvormig gedrongen en vormen later uit het vruchtbeginsel een omgedraaid hartvormig, veelzadig hauwtje.

Werking:

Medicinaal gebruikt worden van mei tot augustus verzamelde bovengrondse delen (bursa pastoris herba), vers of gedroogd.

Werkzame stoffen zijn glucosinolaten, fenolzuren, flavonoïden, stikstofverbindingen en calcium en kalium.

Het herderstasjeskruid heeft een bloedstelpende werking.

Bij parenteraal gebruik is een muscarine-achtige, parasympathicomimetische werking met dosisafhankelijke bloeddrukdaling resp. -stijging, een positieve inotrope werking en een verhoging van de uteruscontractie waarneembaar.

Andere planten in de kijker

Echte valeriaan

Echte valeriaan

Echte valeriaan komt voor in alle gematigde klimaatzones ter wereld. Oorspronkelijk kwam de geneeskrachtige valeriaan voor in Europa en Azië, het wordt intussen ook in het noordoosten van Amerika verbouwd. De plant heeft de voorkeur voor bosranden, graslanden en oevers. De echte valeriaan is een meerjarige, kruidachtige plant van 0,5 tot 1,5 m hoog met donkergroene geveerde bladeren. De stengels zijn meestal alleen aan het bovenste deel vertakt. In de bloeitijd van mei tot juli gaan de 4-5 mm grote, kleine lichtroze tot witte, zoet ruikende bloemen open, die in pluimvormige bijschermen groeien. Echte valeriaan wekt door de geur een sterke reactie op bij katten.

Lees meer
Ooievaarsbek

Ooievaarsbek

De ooievaarsbek behoort tot de ooievaarsbekfamilie. Van oorsprong komt de plant uit zuidelijke Afrika.

De ooievaarsbek is een kruidachtige, tot 50 cm hoog groeiende plant met een dikke wortel als overlevingsorgaan. Zijn op lange stelen staande, hartvormige bladeren zijn klierachtig behaard. De paarsrode bloemen staan in schijnschermen. De wortelknol is eveneens roodachtig.

Bij de Zoeloes in Zuid-Afrika was en is het een traditionele geneeskrachtige plant.

Lees meer
Smeerwortel

Smeerwortel

Smeerwortel behoort tot de ruwbladigenfamilie. Hij is inheems in Europa en Noordwest-Azië en is intussen ook in Noord-Amerika ingeburgerd. Standplaatsen zijn natte graslanden, oevers van beken, rivieren en vijvers. Het is ook een geliefde tuinplant.

De smeerwortel is een meerjarige, ongeveer 1 m hoge plant met vlezige wortel. Zijn bladeren zijn behaard. Van mei tot juli bloeit hij met buisvormige, blauwpaarse, roze of witte bloemen.

Lees meer