Logo

Sie werden jetzt auf die Seite der Unternehmensgruppe Schwabe geleitet. Hier finden Sie die Stellenangebote von Dr. Willmar Schwabe und von weiteren Unternehmen, die zur Schwabe-Gruppe gehören.

Lijst va A to Z

Hop

Hop

Eigenschappen

Botanische naam Humulus lupulus

Omschrijving:

De echte of gewone hop is lid van de hennepfamilie. Hij komt voor in Eurazië en Noord-Amerika. De plant staat het liefst in vochtige loofbossen en aan rivieroevers. De hop is een 3-6 m hoge, kruidachtige klimplant met ruwe, draaiende stengel. De bladeren zijn langgesteeld en rond, met 3-5 insnijdingen en op de bovenkant ruw. De plant is tweehuizig. Uit de vrouwelijke bloem ontwikkelt zich de geelgroene hopbel. De NVH Theophrastus verklaarde in 2007 de hop tot geneeskrachtige plant van het jaar. Voor de bierproductie is hop onmisbaar.

Werking:

Gebruikte bestanddelen zijn de in september verzamelde hopbellen en hun preparaten in geschikte doseringen. Werkzame stoffen: bitterstoffen, looistoffen, flavonoïden, etherische olie. Werking: kalmerend, maag- en darmversterkend, krampverlichtend, urinedrijvend.

Andere planten in de kijker

Echte valeriaan

Echte valeriaan

Echte valeriaan komt voor in alle gematigde klimaatzones ter wereld. Oorspronkelijk kwam de geneeskrachtige valeriaan voor in Europa en Azië, het wordt intussen ook in het noordoosten van Amerika verbouwd. De plant heeft de voorkeur voor bosranden, graslanden en oevers. De echte valeriaan is een meerjarige, kruidachtige plant van 0,5 tot 1,5 m hoog met donkergroene geveerde bladeren. De stengels zijn meestal alleen aan het bovenste deel vertakt. In de bloeitijd van mei tot juli gaan de 4-5 mm grote, kleine lichtroze tot witte, zoet ruikende bloemen open, die in pluimvormige bijschermen groeien. Echte valeriaan wekt door de geur een sterke reactie op bij katten.

Lees meer
Ooievaarsbek

Ooievaarsbek

De ooievaarsbek behoort tot de ooievaarsbekfamilie. Van oorsprong komt de plant uit zuidelijke Afrika.

De ooievaarsbek is een kruidachtige, tot 50 cm hoog groeiende plant met een dikke wortel als overlevingsorgaan. Zijn op lange stelen staande, hartvormige bladeren zijn klierachtig behaard. De paarsrode bloemen staan in schijnschermen. De wortelknol is eveneens roodachtig.

Bij de Zoeloes in Zuid-Afrika was en is het een traditionele geneeskrachtige plant.

Lees meer
Smeerwortel

Smeerwortel

Smeerwortel behoort tot de ruwbladigenfamilie. Hij is inheems in Europa en Noordwest-Azië en is intussen ook in Noord-Amerika ingeburgerd. Standplaatsen zijn natte graslanden, oevers van beken, rivieren en vijvers. Het is ook een geliefde tuinplant.

De smeerwortel is een meerjarige, ongeveer 1 m hoge plant met vlezige wortel. Zijn bladeren zijn behaard. Van mei tot juli bloeit hij met buisvormige, blauwpaarse, roze of witte bloemen.

Lees meer