Logo

Sie werden jetzt auf die Seite der Unternehmensgruppe Schwabe geleitet. Hier finden Sie die Stellenangebote von Dr. Willmar Schwabe und von weiteren Unternehmen, die zur Schwabe-Gruppe gehören.

Lijst va A to Z

Kaasjeskruid, groot

Kaasjeskruid, groot

Eigenschappen

Botanische naam Malva sylvestris

Omschrijving:

Het groot kaasjeskruid behoort tot de kaasjeskruidfamilie. Zijn oorsprong ligt in Zuid-Europa en West-Azië. Tegenwoordig strekt zijn verspreidingsgebied zich uit tot Midden-Zweden en Zuid-Noorwegen. Hij gedijt op droge, stikstof- en voedselrijke bodems tot in hoogtes van 1800 m boven NAP aan bermen op woeste gronden en in dunne bossen. Het groot kaasjeskruid is een 10-40 cm hoge plant met vertakte, vaak roodachtige stengels en ronde, gelobd getande, behaarde bladeren. De bloei is van mei tot september met roze-paarse bloemen met donkere strepen. Hun vruchten zijn schijfvormig. De gedroogde bladeren ruiken naar muizenurine. Verwisseling met de bladeren van de heemst zijn mogelijk.

Werking:

Gebruikt worden de gedroogde bloemen (Malvae flos) en bladeren (Malvae folium) evenals hun preparaten in werkzame dosering. Werkzame stoffen: slijmstoffen, flavonoïdeglycose en looistoffen. Werking: irritatieverminderend maar ook licht ophoestbevorderend, adstringerend en wondgenezend.

Andere planten in de kijker

Echte valeriaan

Echte valeriaan

Echte valeriaan komt voor in alle gematigde klimaatzones ter wereld. Oorspronkelijk kwam de geneeskrachtige valeriaan voor in Europa en Azië, het wordt intussen ook in het noordoosten van Amerika verbouwd. De plant heeft de voorkeur voor bosranden, graslanden en oevers. De echte valeriaan is een meerjarige, kruidachtige plant van 0,5 tot 1,5 m hoog met donkergroene geveerde bladeren. De stengels zijn meestal alleen aan het bovenste deel vertakt. In de bloeitijd van mei tot juli gaan de 4-5 mm grote, kleine lichtroze tot witte, zoet ruikende bloemen open, die in pluimvormige bijschermen groeien. Echte valeriaan wekt door de geur een sterke reactie op bij katten.

Lees meer
Ooievaarsbek

Ooievaarsbek

De ooievaarsbek behoort tot de ooievaarsbekfamilie. Van oorsprong komt de plant uit zuidelijke Afrika.

De ooievaarsbek is een kruidachtige, tot 50 cm hoog groeiende plant met een dikke wortel als overlevingsorgaan. Zijn op lange stelen staande, hartvormige bladeren zijn klierachtig behaard. De paarsrode bloemen staan in schijnschermen. De wortelknol is eveneens roodachtig.

Bij de Zoeloes in Zuid-Afrika was en is het een traditionele geneeskrachtige plant.

Lees meer
Smeerwortel

Smeerwortel

Smeerwortel behoort tot de ruwbladigenfamilie. Hij is inheems in Europa en Noordwest-Azië en is intussen ook in Noord-Amerika ingeburgerd. Standplaatsen zijn natte graslanden, oevers van beken, rivieren en vijvers. Het is ook een geliefde tuinplant.

De smeerwortel is een meerjarige, ongeveer 1 m hoge plant met vlezige wortel. Zijn bladeren zijn behaard. Van mei tot juli bloeit hij met buisvormige, blauwpaarse, roze of witte bloemen.

Lees meer