Logo

Sie werden jetzt auf die Seite der Unternehmensgruppe Schwabe geleitet. Hier finden Sie die Stellenangebote von Dr. Willmar Schwabe und von weiteren Unternehmen, die zur Schwabe-Gruppe gehören.

Lijst va A to Z

Kamferboom

Kamferboom

Eigenschappen

Botanische naam Cinnamomum camphora

Omschrijving:

De kamferboom stamt uit de laurierfamilie en is een groenblijvende boom. Hij komt oorspronkelijk uit het zuiden van China, Japan en Vietnam. De plant wordt ook geteeld in Afrika en Sri Lanka.

De kamferboom groeit tot 50 m hoog en heeft een rechte stam, die zich verder naar boven knoestig vertakt in vele takken. De kleine witte bloemen staan in bosjes en ruiken zoet-aromatisch.

De vruchten zijn zwart, ongeveer zo groot als een erwt en ovaal.

Werking:

Gebruikt wordt de etherische olie in het hout van de kamferboom. Aan kamfer wordt ook een enkelvoudige stof aangeduid in de etherische olie (meestal D-(+)-kamfer), die in pure vorm wordt verkregen door waterdampdestillatie van het verkleinde hout. D-kamfer bevindt zich ook in talrijke andere planten uit de laurierfamilie evenals uit de composietenfamilie en lipbloemigen.

Bij uitwendig gebruik is een slijmoplossende en doorbloedingsbevorderende werking waarneembaar. Inwendig gebruikt, werkt kamfer bevorderend voor de bloedsomloop en geeft het verlichting bij bronchiale krampen. De werking van kamfer is vluchtig, omdat kamfer relatief snel via de nieren in de urine wordt uitgescheiden.

Andere planten in de kijker

Echte valeriaan

Echte valeriaan

Echte valeriaan komt voor in alle gematigde klimaatzones ter wereld. Oorspronkelijk kwam de geneeskrachtige valeriaan voor in Europa en Azië, het wordt intussen ook in het noordoosten van Amerika verbouwd. De plant heeft de voorkeur voor bosranden, graslanden en oevers. De echte valeriaan is een meerjarige, kruidachtige plant van 0,5 tot 1,5 m hoog met donkergroene geveerde bladeren. De stengels zijn meestal alleen aan het bovenste deel vertakt. In de bloeitijd van mei tot juli gaan de 4-5 mm grote, kleine lichtroze tot witte, zoet ruikende bloemen open, die in pluimvormige bijschermen groeien. Echte valeriaan wekt door de geur een sterke reactie op bij katten.

Lees meer
Ooievaarsbek

Ooievaarsbek

De ooievaarsbek behoort tot de ooievaarsbekfamilie. Van oorsprong komt de plant uit zuidelijke Afrika.

De ooievaarsbek is een kruidachtige, tot 50 cm hoog groeiende plant met een dikke wortel als overlevingsorgaan. Zijn op lange stelen staande, hartvormige bladeren zijn klierachtig behaard. De paarsrode bloemen staan in schijnschermen. De wortelknol is eveneens roodachtig.

Bij de Zoeloes in Zuid-Afrika was en is het een traditionele geneeskrachtige plant.

Lees meer
Smeerwortel

Smeerwortel

Smeerwortel behoort tot de ruwbladigenfamilie. Hij is inheems in Europa en Noordwest-Azië en is intussen ook in Noord-Amerika ingeburgerd. Standplaatsen zijn natte graslanden, oevers van beken, rivieren en vijvers. Het is ook een geliefde tuinplant.

De smeerwortel is een meerjarige, ongeveer 1 m hoge plant met vlezige wortel. Zijn bladeren zijn behaard. Van mei tot juli bloeit hij met buisvormige, blauwpaarse, roze of witte bloemen.

Lees meer