Logo

Sie werden jetzt auf die Seite der Unternehmensgruppe Schwabe geleitet. Hier finden Sie die Stellenangebote von Dr. Willmar Schwabe und von weiteren Unternehmen, die zur Schwabe-Gruppe gehören.

Lijst va A to Z

Kamille

Kamille

Eigenschappen

Botanische naam Matricaria recutita oder Chamomilla recutita

Omschrijving

De kamille behoort tot de composietenfamilie en is een ongeveer 50 cm hoge eenjarige plant met rechtopstaande, vertakte en kale stengel. De bladeren zijn twee- of drievoudig geveerd. De bloemhoofden zijn ongeveer 20 mm breed en bestaan uit vijftandige, goudgele buisbloemen en ongeveer 15 witte lintbloemen. Deze zijn in volle bloei naar beneden geklapt. De bloembodem is meestal kegelvormig en van binnen altijd hol.  Bij het rijpen ruiken de bloemen aangenaam aromatisch. De kamille bloeit van mei tot september. Haar oorsprong ligt in Zuid- en Oost-Europa, evenals Voor-Azië. Tegenwoordig is de kamille in heel Europa, Noord-Amerika en ook in Australië verspreid. De kamille is een typische akkerplant, die daar sterk lijdt onder het gebruik van landbouwbestrijdingsmiddelen. Sinds de oudheid staat kamille bekend om zijn geneeskundige werking.

Werking:

Gebruikte bestanddelen zijn de jonge bloemen en bloemknoppen evenals hun preparaten in werkzame doseringen. Werkzame stoffen: etherische olie met (-)-α-bisabolol, matricine, flavonoïden, bitterstoffen, coumarine en slijmstoffen. Bij de waterdampdestillatie ontstaat uit de oorspronkelijke matricine chamazuleen. Werking: ontstekingsremmend, krampverminderend, kalmerend, bevorderend voor wondgenezing, deodoriserend, antibacterieel en bacteriëntoxine-remmend.

Andere planten in de kijker

Echte valeriaan

Echte valeriaan

Echte valeriaan komt voor in alle gematigde klimaatzones ter wereld. Oorspronkelijk kwam de geneeskrachtige valeriaan voor in Europa en Azië, het wordt intussen ook in het noordoosten van Amerika verbouwd. De plant heeft de voorkeur voor bosranden, graslanden en oevers. De echte valeriaan is een meerjarige, kruidachtige plant van 0,5 tot 1,5 m hoog met donkergroene geveerde bladeren. De stengels zijn meestal alleen aan het bovenste deel vertakt. In de bloeitijd van mei tot juli gaan de 4-5 mm grote, kleine lichtroze tot witte, zoet ruikende bloemen open, die in pluimvormige bijschermen groeien. Echte valeriaan wekt door de geur een sterke reactie op bij katten.

Lees meer
Ooievaarsbek

Ooievaarsbek

De ooievaarsbek behoort tot de ooievaarsbekfamilie. Van oorsprong komt de plant uit zuidelijke Afrika.

De ooievaarsbek is een kruidachtige, tot 50 cm hoog groeiende plant met een dikke wortel als overlevingsorgaan. Zijn op lange stelen staande, hartvormige bladeren zijn klierachtig behaard. De paarsrode bloemen staan in schijnschermen. De wortelknol is eveneens roodachtig.

Bij de Zoeloes in Zuid-Afrika was en is het een traditionele geneeskrachtige plant.

Lees meer
Smeerwortel

Smeerwortel

Smeerwortel behoort tot de ruwbladigenfamilie. Hij is inheems in Europa en Noordwest-Azië en is intussen ook in Noord-Amerika ingeburgerd. Standplaatsen zijn natte graslanden, oevers van beken, rivieren en vijvers. Het is ook een geliefde tuinplant.

De smeerwortel is een meerjarige, ongeveer 1 m hoge plant met vlezige wortel. Zijn bladeren zijn behaard. Van mei tot juli bloeit hij met buisvormige, blauwpaarse, roze of witte bloemen.

Lees meer