Logo

Sie werden jetzt auf die Seite der Unternehmensgruppe Schwabe geleitet. Hier finden Sie die Stellenangebote von Dr. Willmar Schwabe und von weiteren Unternehmen, die zur Schwabe-Gruppe gehören.

Lijst va A to Z

Kaneel

Kaneel

Eigenschappen

Botanische naam Cinnamomum verum zeylanicum

Omschrijving:

Met kaneel wordt het gedroogde binnenste van de bast van twijgen van de kaneelboom uit de laurierfamilie bedoeld. De kaneelboom is een groenblijvende tropische boom. Zoals bij veel tropische bomen blijven het hele jaar door bladeren uitlopen. De jonge bladeren zijn door anthocyaan in meer of mindere mate rood gekleurd, wat beschermt tegen te sterke uv-straling. Later zijn ze echter donkergroen met witte bladaders. De tweeslachtige bloemen bestaan uit zes tot negen kelkbladeren, negen meeldraden en een vruchtbeginsel. Er worden blauwachtige, bijna zwarte steenvruchten gevormd. De verschillende handelssoorten onderscheiden zich kwalitatief en kwantitatief in samenstelling van de etherische olie. Voor de Europese markt zijn hoofdzakelijk Ceylon-kaneel en Cassia-kaneel van belang. De Ceylon-kaneel is afkomstig uit Sri Lanka en het zuiden van India. Andere productielanden zijn de Seychellen, Madagaskar, Martinique, Jamaica, Frans-Guyana en Brazilië. Cassia-kaneel (Cinnamonum cassia) komt uit de zuidelijke streken van China en wordt ook in Vietnam, Sumatra, Java en Japan geteeld. De Ceylon-kaneel wordt vaak vermengd met de goedkopere Cassia-kaneel.

Werking:

Gebruikte bestanddelen: Gedroogde kaneelbast: Meestal tweejarige twijgen worden van de kaneelboom gesneden. De buitenste kurklagen en bast worden verwijderd. De zeer dunne binnenste lagen van de schors van de Ceylon-kaneelboom worden in elkaar geschoven en gedroogd. Daarbij rollen de schorslagen op en ontstaat een ca. 1 cm dik, buisvormig pijpje. Werkzame stof: De etherische olie van de kaneelbast bestaat voor het grootste deel uit kaneelaldehyde. Het beïnvloedt vele enzymen, receptoren, transporteurs, ionenkanalen en structuurproteïnen in hun werking. Kaneelpreparaten hebben een zeer brede werking op de meest uiteenlopende proteïnen. Kaneelbast werkt antibacterieel, fungistatisch, motiliteitsbevorderend, wondhelend.

Andere planten in de kijker

Echte valeriaan

Echte valeriaan

Echte valeriaan komt voor in alle gematigde klimaatzones ter wereld. Oorspronkelijk kwam de geneeskrachtige valeriaan voor in Europa en Azië, het wordt intussen ook in het noordoosten van Amerika verbouwd. De plant heeft de voorkeur voor bosranden, graslanden en oevers. De echte valeriaan is een meerjarige, kruidachtige plant van 0,5 tot 1,5 m hoog met donkergroene geveerde bladeren. De stengels zijn meestal alleen aan het bovenste deel vertakt. In de bloeitijd van mei tot juli gaan de 4-5 mm grote, kleine lichtroze tot witte, zoet ruikende bloemen open, die in pluimvormige bijschermen groeien. Echte valeriaan wekt door de geur een sterke reactie op bij katten.

Lees meer
Ooievaarsbek

Ooievaarsbek

De ooievaarsbek behoort tot de ooievaarsbekfamilie. Van oorsprong komt de plant uit zuidelijke Afrika.

De ooievaarsbek is een kruidachtige, tot 50 cm hoog groeiende plant met een dikke wortel als overlevingsorgaan. Zijn op lange stelen staande, hartvormige bladeren zijn klierachtig behaard. De paarsrode bloemen staan in schijnschermen. De wortelknol is eveneens roodachtig.

Bij de Zoeloes in Zuid-Afrika was en is het een traditionele geneeskrachtige plant.

Lees meer
Smeerwortel

Smeerwortel

Smeerwortel behoort tot de ruwbladigenfamilie. Hij is inheems in Europa en Noordwest-Azië en is intussen ook in Noord-Amerika ingeburgerd. Standplaatsen zijn natte graslanden, oevers van beken, rivieren en vijvers. Het is ook een geliefde tuinplant.

De smeerwortel is een meerjarige, ongeveer 1 m hoge plant met vlezige wortel. Zijn bladeren zijn behaard. Van mei tot juli bloeit hij met buisvormige, blauwpaarse, roze of witte bloemen.

Lees meer