Logo

Sie werden jetzt auf die Seite der Unternehmensgruppe Schwabe geleitet. Hier finden Sie die Stellenangebote von Dr. Willmar Schwabe und von weiteren Unternehmen, die zur Schwabe-Gruppe gehören.

Lijst va A to Z

Kardamom

Kardamom

Eigenschappen

Botanische naam Elettaria cardamomum

Omschrijving:

De kardemom behoort tot de gemberfamilie. Zijn oorsprong ligt in Zuid-India en Sri Lanka. Tegenwoordig wordt kardemom ook geteeld in Guatamala, Tanzania, Madagaskar, Papoea-Nieuw-Guinea en Vietnam.

Kardemom is een meerjarige kruidachtige plant. De plant heeft een sterk bewortelde rizoom. Hij groeit in afzonderlijke halmen ongeveer 3 m hoog en heeft vele lancetvormige en behaarde bladeren. De bloemen staan op eigen stelen, die groeien uit plat over de bodem kruipende zijscheuten en tot 1,5 m hoog worden. De bleekblauwe bloemen met gele rand zijn in een ris gerangschikt. De kardemomvruchten zijn groengele driedelige, stroachtige doosvruchten. In elke ruimte zitten vier tot acht grijs- tot roodbruine zaden, die kort voor ze rijp zijn met de hand worden geplukt, zodat ze zich niet openen en verloren kunnen gaan.

Werking:

Medicinaal gebruikt worden de vruchten (Cardamomi fructus), preciezer gezegd de van het doosomhulsel ontdane zaden evenals preparaten ervan in werkzame doseringen.
Ze bevatten etherische olie met terpinylacetaat, terpineol en 1,8-cineol. Een virusremmende en galstroombevorderende werking kon worden bevestigd.

Andere planten in de kijker

Echte valeriaan

Echte valeriaan

Echte valeriaan komt voor in alle gematigde klimaatzones ter wereld. Oorspronkelijk kwam de geneeskrachtige valeriaan voor in Europa en Azië, het wordt intussen ook in het noordoosten van Amerika verbouwd. De plant heeft de voorkeur voor bosranden, graslanden en oevers. De echte valeriaan is een meerjarige, kruidachtige plant van 0,5 tot 1,5 m hoog met donkergroene geveerde bladeren. De stengels zijn meestal alleen aan het bovenste deel vertakt. In de bloeitijd van mei tot juli gaan de 4-5 mm grote, kleine lichtroze tot witte, zoet ruikende bloemen open, die in pluimvormige bijschermen groeien. Echte valeriaan wekt door de geur een sterke reactie op bij katten.

Lees meer
Ooievaarsbek

Ooievaarsbek

De ooievaarsbek behoort tot de ooievaarsbekfamilie. Van oorsprong komt de plant uit zuidelijke Afrika.

De ooievaarsbek is een kruidachtige, tot 50 cm hoog groeiende plant met een dikke wortel als overlevingsorgaan. Zijn op lange stelen staande, hartvormige bladeren zijn klierachtig behaard. De paarsrode bloemen staan in schijnschermen. De wortelknol is eveneens roodachtig.

Bij de Zoeloes in Zuid-Afrika was en is het een traditionele geneeskrachtige plant.

Lees meer
Smeerwortel

Smeerwortel

Smeerwortel behoort tot de ruwbladigenfamilie. Hij is inheems in Europa en Noordwest-Azië en is intussen ook in Noord-Amerika ingeburgerd. Standplaatsen zijn natte graslanden, oevers van beken, rivieren en vijvers. Het is ook een geliefde tuinplant.

De smeerwortel is een meerjarige, ongeveer 1 m hoge plant met vlezige wortel. Zijn bladeren zijn behaard. Van mei tot juli bloeit hij met buisvormige, blauwpaarse, roze of witte bloemen.

Lees meer