Logo

Sie werden jetzt auf die Seite der Unternehmensgruppe Schwabe geleitet. Hier finden Sie die Stellenangebote von Dr. Willmar Schwabe und von weiteren Unternehmen, die zur Schwabe-Gruppe gehören.

Lijst va A to Z

Karwij

Karwij

Eigenschappen

Botanische naam Carum carvi

Inheemse naam Kummel

Omschrijving:

De karwij behoort tot de familie van de schermbloemigen. Hij komt in bijna heel Europa voor als meestal tweejarige plant. 

Karwij bereikt gemiddeld een hoogte van 30-100 cm. Hij heeft een vlezige spilvormige penwortel, die ongeveer 20 cm lang is. De kale, gegroefde stengel staat rechtop en is van de grond af vertakt. De grond- en stengelbladeren zijn twee- tot drievoudig geveerd, onbehaard en hebben een duidelijke ruitvorm. Hoofd- en zijtakken eindigen in een dubbel scherm van 8 tot 16 schermstralen met vele witte afzonderlijke bloemen. Tijdens de rijping splitst de kleine vrucht zich in twee deelvruchten.

Werking:

Geneeskundig gebruikt worden de rijpe, gedroogde karweivruchten (Carvi fructus) en de uit de rijpe vruchten gewonnen etherische karwei-olie (Carvi aetheroleum).

Karwei bevat etherische olie (vooral d-carvon), vetzuren en looistoffen en heeft een krampverminderende, windafdrijvende en antimicrobiële werking.

Andere planten in de kijker

Echte valeriaan

Echte valeriaan

Echte valeriaan komt voor in alle gematigde klimaatzones ter wereld. Oorspronkelijk kwam de geneeskrachtige valeriaan voor in Europa en Azië, het wordt intussen ook in het noordoosten van Amerika verbouwd. De plant heeft de voorkeur voor bosranden, graslanden en oevers. De echte valeriaan is een meerjarige, kruidachtige plant van 0,5 tot 1,5 m hoog met donkergroene geveerde bladeren. De stengels zijn meestal alleen aan het bovenste deel vertakt. In de bloeitijd van mei tot juli gaan de 4-5 mm grote, kleine lichtroze tot witte, zoet ruikende bloemen open, die in pluimvormige bijschermen groeien. Echte valeriaan wekt door de geur een sterke reactie op bij katten.

Lees meer
Ooievaarsbek

Ooievaarsbek

De ooievaarsbek behoort tot de ooievaarsbekfamilie. Van oorsprong komt de plant uit zuidelijke Afrika.

De ooievaarsbek is een kruidachtige, tot 50 cm hoog groeiende plant met een dikke wortel als overlevingsorgaan. Zijn op lange stelen staande, hartvormige bladeren zijn klierachtig behaard. De paarsrode bloemen staan in schijnschermen. De wortelknol is eveneens roodachtig.

Bij de Zoeloes in Zuid-Afrika was en is het een traditionele geneeskrachtige plant.

Lees meer
Smeerwortel

Smeerwortel

Smeerwortel behoort tot de ruwbladigenfamilie. Hij is inheems in Europa en Noordwest-Azië en is intussen ook in Noord-Amerika ingeburgerd. Standplaatsen zijn natte graslanden, oevers van beken, rivieren en vijvers. Het is ook een geliefde tuinplant.

De smeerwortel is een meerjarige, ongeveer 1 m hoge plant met vlezige wortel. Zijn bladeren zijn behaard. Van mei tot juli bloeit hij met buisvormige, blauwpaarse, roze of witte bloemen.

Lees meer