Logo

Sie werden jetzt auf die Seite der Unternehmensgruppe Schwabe geleitet. Hier finden Sie die Stellenangebote von Dr. Willmar Schwabe und von weiteren Unternehmen, die zur Schwabe-Gruppe gehören.

Lijst va A to Z

Klein hoefblad

Klein hoefblad

Eigenschappen

Botanische naam Tussilago farfara

Omschrijving:

Klein hoefblad behoort tot de composietenfamilie. Hij komt overal in Europa voor op hellingen, vochtige, lemige taluds, langs wegen en dijken. Klein hoefblad is een kruidachtige plant, die tot 30 cm hoog groeit. Hij groeit uit een wortelstok met kruipende ondergrondse worteluitlopers. In het vroege voorjaar (februari - april) verschijnen eerst de 10-15 cm hoge, behaarde bloemstengels met de eenhoofdige, goudgele bloemen. De bladeren van het hoefblad verschijnen pas na de bloei en zijn, zoals de naam al zegt, hoefijzervormig. Ze hebben een diameter van 20-30 cm en zijn licht getand. In het begin zijn ze aan beide kanten door een wit vilt bedekt, dat later van de bovenkant verdwijnt. Het hoefblad, dat al sinds de oudheid bekend staat om zijn geneeskrachtige werking, werd in 1994 geneeskrachtige plant van het jaar.

Werking:

Gebruikte plantendelen zijn de in mei en juni verzamelde verse of gedroogde bladeren (farfarae folium). Ze bevatten polysaccharide, slijmstoffen, sterolen, bitterstoffen en looistoffen. Bovendien bevatten ze afhankelijk van de standplaats verschillende hoeveelheden pyrrolizidine-alkaloïden, met een 1,2-onverzadigde necinestructuur en het N-oxide daarvan. Klein hoefblad werkt slijmoplossend, ontstekingsremmend, adstringerend en ophoestbevorderend.

Andere planten in de kijker

Echte valeriaan

Echte valeriaan

Echte valeriaan komt voor in alle gematigde klimaatzones ter wereld. Oorspronkelijk kwam de geneeskrachtige valeriaan voor in Europa en Azië, het wordt intussen ook in het noordoosten van Amerika verbouwd. De plant heeft de voorkeur voor bosranden, graslanden en oevers. De echte valeriaan is een meerjarige, kruidachtige plant van 0,5 tot 1,5 m hoog met donkergroene geveerde bladeren. De stengels zijn meestal alleen aan het bovenste deel vertakt. In de bloeitijd van mei tot juli gaan de 4-5 mm grote, kleine lichtroze tot witte, zoet ruikende bloemen open, die in pluimvormige bijschermen groeien. Echte valeriaan wekt door de geur een sterke reactie op bij katten.

Lees meer
Ooievaarsbek

Ooievaarsbek

De ooievaarsbek behoort tot de ooievaarsbekfamilie. Van oorsprong komt de plant uit zuidelijke Afrika.

De ooievaarsbek is een kruidachtige, tot 50 cm hoog groeiende plant met een dikke wortel als overlevingsorgaan. Zijn op lange stelen staande, hartvormige bladeren zijn klierachtig behaard. De paarsrode bloemen staan in schijnschermen. De wortelknol is eveneens roodachtig.

Bij de Zoeloes in Zuid-Afrika was en is het een traditionele geneeskrachtige plant.

Lees meer
Smeerwortel

Smeerwortel

Smeerwortel behoort tot de ruwbladigenfamilie. Hij is inheems in Europa en Noordwest-Azië en is intussen ook in Noord-Amerika ingeburgerd. Standplaatsen zijn natte graslanden, oevers van beken, rivieren en vijvers. Het is ook een geliefde tuinplant.

De smeerwortel is een meerjarige, ongeveer 1 m hoge plant met vlezige wortel. Zijn bladeren zijn behaard. Van mei tot juli bloeit hij met buisvormige, blauwpaarse, roze of witte bloemen.

Lees meer