Logo

Sie werden jetzt auf die Seite der Unternehmensgruppe Schwabe geleitet. Hier finden Sie die Stellenangebote von Dr. Willmar Schwabe und von weiteren Unternehmen, die zur Schwabe-Gruppe gehören.

Lijst va A to Z

Koffieplant

Koffieplant

Eigenschappen

Botanische naam Coffea

Omschrijving:

Het plantengeslacht koffie behoort tot de rozenfamilie. Van de ongeveer 90 soorten zijn de bekendste de arabica-koffie (C. arabica) en de robusta-koffie (C. canephora).

Koffie stamt uit tropisch Afrika, Madagaskar en de Mascarenen. Landen met de meeste koffieteelt zijn Brazilië, Columbia, Mexico en Centraal-Afrika, Indonesië, Ivoorkust, Ethiopië en Kenia.

De koffieplant is groenblijvend en groeit als kleine boom of struik. De planten hebben glanzende, tegenoverstaande en gesteelde bladeren. De bloeiwijze onderscheidt zich door een groot aantal witte, geurende bloemen. De vruchten (zgn. koffiebessen) bevatten als zaad elk 2 koffiebonen.

Werking:

Medicinaal gebruikt wordt koffiekool (Coffeae carbo) en preparaten daarvan in werkzame doseringen. Het wordt gemaakt van de tot verkoling geroosterde groene vruchten van Coffea arabica en coffea canephora. Koffiekool werkt adsorberend en adstringerend.

Daarnaast wordt uit de groene koffiebonen als grondstof de alkaloïden cafeïne, theofylline en theobromine geïsoleerd. Het hoofdalkaloïde cafeïne werkt vaatverwijderend op de gladde spieren en stimuleert en verhoogt de hartspierprestatie. Het stimuleert het centrale zenuwstelsel (CZS).

Aftreksels van geroosterde koffie verhogen de maagsapafscheiding en darmperistaltiek.

Andere planten in de kijker

Echte valeriaan

Echte valeriaan

Echte valeriaan komt voor in alle gematigde klimaatzones ter wereld. Oorspronkelijk kwam de geneeskrachtige valeriaan voor in Europa en Azië, het wordt intussen ook in het noordoosten van Amerika verbouwd. De plant heeft de voorkeur voor bosranden, graslanden en oevers. De echte valeriaan is een meerjarige, kruidachtige plant van 0,5 tot 1,5 m hoog met donkergroene geveerde bladeren. De stengels zijn meestal alleen aan het bovenste deel vertakt. In de bloeitijd van mei tot juli gaan de 4-5 mm grote, kleine lichtroze tot witte, zoet ruikende bloemen open, die in pluimvormige bijschermen groeien. Echte valeriaan wekt door de geur een sterke reactie op bij katten.

Lees meer
Ooievaarsbek

Ooievaarsbek

De ooievaarsbek behoort tot de ooievaarsbekfamilie. Van oorsprong komt de plant uit zuidelijke Afrika.

De ooievaarsbek is een kruidachtige, tot 50 cm hoog groeiende plant met een dikke wortel als overlevingsorgaan. Zijn op lange stelen staande, hartvormige bladeren zijn klierachtig behaard. De paarsrode bloemen staan in schijnschermen. De wortelknol is eveneens roodachtig.

Bij de Zoeloes in Zuid-Afrika was en is het een traditionele geneeskrachtige plant.

Lees meer
Smeerwortel

Smeerwortel

Smeerwortel behoort tot de ruwbladigenfamilie. Hij is inheems in Europa en Noordwest-Azië en is intussen ook in Noord-Amerika ingeburgerd. Standplaatsen zijn natte graslanden, oevers van beken, rivieren en vijvers. Het is ook een geliefde tuinplant.

De smeerwortel is een meerjarige, ongeveer 1 m hoge plant met vlezige wortel. Zijn bladeren zijn behaard. Van mei tot juli bloeit hij met buisvormige, blauwpaarse, roze of witte bloemen.

Lees meer