Logo

Sie werden jetzt auf die Seite der Unternehmensgruppe Schwabe geleitet. Hier finden Sie die Stellenangebote von Dr. Willmar Schwabe und von weiteren Unternehmen, die zur Schwabe-Gruppe gehören.

Lijst va A to Z

Komkommer

Komkommer

Eigenschappen

Botanische naam Cucumis sativus

Omschrijving:

De komkommer behoort tot de komkommerfamilie. Hij vindt zijn oorsprong in India. Wild komt hij in Midden-Europa praktisch niet voor. De komkommer groeit in tuinen en op akkers.

De stengel van de komkommerplant is ruw en zoekt houvast door kurkentrekkerachtige ranken. In de loop van een zomer wordt de komkommerplant twee tot drie meter hoog resp. lang. De hartvormige bladeren zijn bijna stekelig behaard en worden bij volgroeide komkommerplanten meer dan 30 cm groot. Vanaf juni bloeien kleine gele bloemen. Aan de vrouwelijke bloemen zijn de kleine komkommerbeginselen al zichtbaar. De mannelijke bloemen staan op dunne stelen. Binnen ongeveer twee weken rijpen de bevruchte bloemen uit tot komkommers.

Werking:

Gebruikt worden de hele vrucht en het sap.

Komkommers hebben een hoog gehalte aan kalium, calcium, fosfor, ijzer en vitamines. Ze zijn bindweefselversterkend, urinezuuroplossend en waterafdrijvend evenals mild laxerend. Als basische groente helpen ze bij verzuring.

Andere planten in de kijker

Echte valeriaan

Echte valeriaan

Echte valeriaan komt voor in alle gematigde klimaatzones ter wereld. Oorspronkelijk kwam de geneeskrachtige valeriaan voor in Europa en Azië, het wordt intussen ook in het noordoosten van Amerika verbouwd. De plant heeft de voorkeur voor bosranden, graslanden en oevers. De echte valeriaan is een meerjarige, kruidachtige plant van 0,5 tot 1,5 m hoog met donkergroene geveerde bladeren. De stengels zijn meestal alleen aan het bovenste deel vertakt. In de bloeitijd van mei tot juli gaan de 4-5 mm grote, kleine lichtroze tot witte, zoet ruikende bloemen open, die in pluimvormige bijschermen groeien. Echte valeriaan wekt door de geur een sterke reactie op bij katten.

Lees meer
Ooievaarsbek

Ooievaarsbek

De ooievaarsbek behoort tot de ooievaarsbekfamilie. Van oorsprong komt de plant uit zuidelijke Afrika.

De ooievaarsbek is een kruidachtige, tot 50 cm hoog groeiende plant met een dikke wortel als overlevingsorgaan. Zijn op lange stelen staande, hartvormige bladeren zijn klierachtig behaard. De paarsrode bloemen staan in schijnschermen. De wortelknol is eveneens roodachtig.

Bij de Zoeloes in Zuid-Afrika was en is het een traditionele geneeskrachtige plant.

Lees meer
Smeerwortel

Smeerwortel

Smeerwortel behoort tot de ruwbladigenfamilie. Hij is inheems in Europa en Noordwest-Azië en is intussen ook in Noord-Amerika ingeburgerd. Standplaatsen zijn natte graslanden, oevers van beken, rivieren en vijvers. Het is ook een geliefde tuinplant.

De smeerwortel is een meerjarige, ongeveer 1 m hoge plant met vlezige wortel. Zijn bladeren zijn behaard. Van mei tot juli bloeit hij met buisvormige, blauwpaarse, roze of witte bloemen.

Lees meer