Logo

Sie werden jetzt auf die Seite der Unternehmensgruppe Schwabe geleitet. Hier finden Sie die Stellenangebote von Dr. Willmar Schwabe und von weiteren Unternehmen, die zur Schwabe-Gruppe gehören.

Lijst va A to Z

Kool (wittekool)

Kool (wittekool)

Eigenschappen

Botanische naam Brassica capitata

Inheemse naam Witte kool

Omschrijving:

Wittekool als een vorm van groente behoort tot de kruisbloemenfamilie. De wilde vorm is inheems in de kustgebieden van Europa.

Groentekoolsoorten zijn als cultuurgewas een- tot tweejarig. Ze zijn kruidachtige aan de grond verhoute gewassen met een groeihoogte van 40 tot 120 cm. De planten hebben afstaande weinig vertakte stengels waaraan berijpte en meestal kale bladeren groeien. Van mei tot september bloeit de kool geel. De bij enkele soorten zoals de wittekool voorkomende “kolen” (sluitkool) zijn botanisch beschouwd dicht op elkaar gegroeide uitlopers.

Werking:

Gebruikt worden de verse kool (Brassica oleraca e planta non florescente) en wittekoolsap (Brassicae oleraceae succus).

Kool bevat carotinoïde, glucosinolaat en dl-methylmethioninesulfoniumchloride. Verder bevat hij rijkelijk vitamine C en de mineralen kalium, calcium en magnesium.

Er wordt een antimicrobiële en ontstekingsremmende werking aan de plant toegeschreven.

Andere planten in de kijker

Echte valeriaan

Echte valeriaan

Echte valeriaan komt voor in alle gematigde klimaatzones ter wereld. Oorspronkelijk kwam de geneeskrachtige valeriaan voor in Europa en Azië, het wordt intussen ook in het noordoosten van Amerika verbouwd. De plant heeft de voorkeur voor bosranden, graslanden en oevers. De echte valeriaan is een meerjarige, kruidachtige plant van 0,5 tot 1,5 m hoog met donkergroene geveerde bladeren. De stengels zijn meestal alleen aan het bovenste deel vertakt. In de bloeitijd van mei tot juli gaan de 4-5 mm grote, kleine lichtroze tot witte, zoet ruikende bloemen open, die in pluimvormige bijschermen groeien. Echte valeriaan wekt door de geur een sterke reactie op bij katten.

Lees meer
Ooievaarsbek

Ooievaarsbek

De ooievaarsbek behoort tot de ooievaarsbekfamilie. Van oorsprong komt de plant uit zuidelijke Afrika.

De ooievaarsbek is een kruidachtige, tot 50 cm hoog groeiende plant met een dikke wortel als overlevingsorgaan. Zijn op lange stelen staande, hartvormige bladeren zijn klierachtig behaard. De paarsrode bloemen staan in schijnschermen. De wortelknol is eveneens roodachtig.

Bij de Zoeloes in Zuid-Afrika was en is het een traditionele geneeskrachtige plant.

Lees meer
Smeerwortel

Smeerwortel

Smeerwortel behoort tot de ruwbladigenfamilie. Hij is inheems in Europa en Noordwest-Azië en is intussen ook in Noord-Amerika ingeburgerd. Standplaatsen zijn natte graslanden, oevers van beken, rivieren en vijvers. Het is ook een geliefde tuinplant.

De smeerwortel is een meerjarige, ongeveer 1 m hoge plant met vlezige wortel. Zijn bladeren zijn behaard. Van mei tot juli bloeit hij met buisvormige, blauwpaarse, roze of witte bloemen.

Lees meer