Logo

Sie werden jetzt auf die Seite der Unternehmensgruppe Schwabe geleitet. Hier finden Sie die Stellenangebote von Dr. Willmar Schwabe und von weiteren Unternehmen, die zur Schwabe-Gruppe gehören.

Lijst va A to Z

Kurkuma

Kurkuma

Eigenschappen

Botanische naam Curcuma longa

Inheemse naam Geelwortel

Omschrijving

De kurkumaplant behoort tot de gemberfamilie. Hij is afkomstig uit Zuid-Azië.

De overblijvende, kruidachtige plant groeit tot 1 m hoog. Hij vormt sterk vertakte, gele rizomen als overlevingsorgaan. Kurkuma heeft een onbehaard blad, dat op tot 45 cm lange stelen staat. De groene bladeren kunnen inclusief de stelen tot 90 cm in de lengte en tot 20 cm in de breedte zijn. De cilindrische bloemen staan op een tot 20 cm lange steel en bevatten vele gele bloemen.

Werking:

Als geneesmiddel gebruikt wordt de kurkumawortelstok (Curcumae longae rhizoma), de vingervormige na het oogsten met heet water overgoten en in de zon gedroogde wortelstokken, evenals preparaten in werkzame dosering.
De kurkumawortel bevat curcuminoïden (gele kleurstoffen, bijv. curcumine), etherische olie, zetmeel en mineralen. Experimenteel goed aangetoond is de galdrijvende werking. Er bestaan ook positieve aanwijzingen voor ontstekingsremmende en antimicrobiële werking.

Andere planten in de kijker

Echte valeriaan

Echte valeriaan

Echte valeriaan komt voor in alle gematigde klimaatzones ter wereld. Oorspronkelijk kwam de geneeskrachtige valeriaan voor in Europa en Azië, het wordt intussen ook in het noordoosten van Amerika verbouwd. De plant heeft de voorkeur voor bosranden, graslanden en oevers. De echte valeriaan is een meerjarige, kruidachtige plant van 0,5 tot 1,5 m hoog met donkergroene geveerde bladeren. De stengels zijn meestal alleen aan het bovenste deel vertakt. In de bloeitijd van mei tot juli gaan de 4-5 mm grote, kleine lichtroze tot witte, zoet ruikende bloemen open, die in pluimvormige bijschermen groeien. Echte valeriaan wekt door de geur een sterke reactie op bij katten.

Lees meer
Ooievaarsbek

Ooievaarsbek

De ooievaarsbek behoort tot de ooievaarsbekfamilie. Van oorsprong komt de plant uit zuidelijke Afrika.

De ooievaarsbek is een kruidachtige, tot 50 cm hoog groeiende plant met een dikke wortel als overlevingsorgaan. Zijn op lange stelen staande, hartvormige bladeren zijn klierachtig behaard. De paarsrode bloemen staan in schijnschermen. De wortelknol is eveneens roodachtig.

Bij de Zoeloes in Zuid-Afrika was en is het een traditionele geneeskrachtige plant.

Lees meer
Smeerwortel

Smeerwortel

Smeerwortel behoort tot de ruwbladigenfamilie. Hij is inheems in Europa en Noordwest-Azië en is intussen ook in Noord-Amerika ingeburgerd. Standplaatsen zijn natte graslanden, oevers van beken, rivieren en vijvers. Het is ook een geliefde tuinplant.

De smeerwortel is een meerjarige, ongeveer 1 m hoge plant met vlezige wortel. Zijn bladeren zijn behaard. Van mei tot juli bloeit hij met buisvormige, blauwpaarse, roze of witte bloemen.

Lees meer