Logo

Sie werden jetzt auf die Seite der Unternehmensgruppe Schwabe geleitet. Hier finden Sie die Stellenangebote von Dr. Willmar Schwabe und von weiteren Unternehmen, die zur Schwabe-Gruppe gehören.

Lijst va A to Z

Lavendel, Echte

Lavendel, Echte

Eigenschappen

Botanische naam Lavandula angustifolia

Inheemse naam Smalbladige lavandel

Omschrijving:

In het Middellandse Zeegebied inheems geslacht van de familie van lipbloemigen. Oorspronkelijk kwam lavendel uit het westelijke Middellandse Zeegebied. Als tuinplant wordt hij ook in Midden-Europa geplant.

De echte lavendel groeit als grijsviltig behaarde, aromatische struik met groeihoogtes tot 2 m. Zijn twijgen zijn rechtopstaand en sterk vertakt of ook onvertakt. De bladeren zijn ongeveer 40 mm lang, tegenoverstaand gerangschikt, langwerpig en worden aan de uiteinden smaller. Jonge bladeren zijn aan de boven- en onderkant grijsviltig, later vergroenen ze. De bloemen hebben een typische naamgevende blauw-lila kleur en zijn op korte bloemstengels in schijnkransen gerangschikt. De bloeitijd is van juni tot augustus. Als vruchten ontstaan glanzende bruine nootjes.

Werking:

Heelkundig gebruikt worden de lavendelbloemen (Lavendula flos). Ze bevatten etherische olie met linalool. Cineol en kamfer evenals looistoffen.
Bevestigd zijn een kalmerende werking en verlichting bij een opgeblazen gevoel.

Andere planten in de kijker

Echte valeriaan

Echte valeriaan

Echte valeriaan komt voor in alle gematigde klimaatzones ter wereld. Oorspronkelijk kwam de geneeskrachtige valeriaan voor in Europa en Azië, het wordt intussen ook in het noordoosten van Amerika verbouwd. De plant heeft de voorkeur voor bosranden, graslanden en oevers. De echte valeriaan is een meerjarige, kruidachtige plant van 0,5 tot 1,5 m hoog met donkergroene geveerde bladeren. De stengels zijn meestal alleen aan het bovenste deel vertakt. In de bloeitijd van mei tot juli gaan de 4-5 mm grote, kleine lichtroze tot witte, zoet ruikende bloemen open, die in pluimvormige bijschermen groeien. Echte valeriaan wekt door de geur een sterke reactie op bij katten.

Lees meer
Ooievaarsbek

Ooievaarsbek

De ooievaarsbek behoort tot de ooievaarsbekfamilie. Van oorsprong komt de plant uit zuidelijke Afrika.

De ooievaarsbek is een kruidachtige, tot 50 cm hoog groeiende plant met een dikke wortel als overlevingsorgaan. Zijn op lange stelen staande, hartvormige bladeren zijn klierachtig behaard. De paarsrode bloemen staan in schijnschermen. De wortelknol is eveneens roodachtig.

Bij de Zoeloes in Zuid-Afrika was en is het een traditionele geneeskrachtige plant.

Lees meer
Smeerwortel

Smeerwortel

Smeerwortel behoort tot de ruwbladigenfamilie. Hij is inheems in Europa en Noordwest-Azië en is intussen ook in Noord-Amerika ingeburgerd. Standplaatsen zijn natte graslanden, oevers van beken, rivieren en vijvers. Het is ook een geliefde tuinplant.

De smeerwortel is een meerjarige, ongeveer 1 m hoge plant met vlezige wortel. Zijn bladeren zijn behaard. Van mei tot juli bloeit hij met buisvormige, blauwpaarse, roze of witte bloemen.

Lees meer