Logo

Sie werden jetzt auf die Seite der Unternehmensgruppe Schwabe geleitet. Hier finden Sie die Stellenangebote von Dr. Willmar Schwabe und von weiteren Unternehmen, die zur Schwabe-Gruppe gehören.

Lijst va A to Z

Madeliefje

Madeliefje

Eigenschappen

Botanische naam Bellis perennis

Inheemse naam Meizoentje

Omschrijving:

Het madeliefje is een laagblijvend (2-15 cm) lid van de composietenfamilie. Uit een korte wortelstok groeit de bladrozet dicht bij de grond. Elke bladrozet brengt van maart tot oktober ononderbroken afzonderlijke samengestelde bloemen voort. De bloemstengels zijn bladloos en zijn kort behaard. De bloemhoofdjes zijn 10-30 mm breed en omgeven door twee rijen dekblaadjes. In het midden van het bloemhoofdje staan de gele, tweeslachtige en trechtervormige buisbloemetjes. Aan de rand staan in twee rijen de witte, aan de punten vaak roodachtige, vrouwelijke straalbloemen. Het madeliefje is te vinden op grasland, weilanden en bermen. Vooral in kortgemaaide gazons vermeerdert het zich sterk, omdat een grasmaaier meestal over de platte bladrozet heen gaat en de kleine plant het hele jaar door zonlicht krijgt.

Werking:

Gebruikt worden de in het voorjaar verzamelde bloemen (Bellidis flos) en bladeren (Bellidis herba). Tot de werkzame stoffen behoren saponine, bitterstoffen, flavonoïden en etherische olie. Werking: adstringerend, desinfecterend, kalmerend, licht kramp- en pijnverlichtend.

Andere planten in de kijker

Echte valeriaan

Echte valeriaan

Echte valeriaan komt voor in alle gematigde klimaatzones ter wereld. Oorspronkelijk kwam de geneeskrachtige valeriaan voor in Europa en Azië, het wordt intussen ook in het noordoosten van Amerika verbouwd. De plant heeft de voorkeur voor bosranden, graslanden en oevers. De echte valeriaan is een meerjarige, kruidachtige plant van 0,5 tot 1,5 m hoog met donkergroene geveerde bladeren. De stengels zijn meestal alleen aan het bovenste deel vertakt. In de bloeitijd van mei tot juli gaan de 4-5 mm grote, kleine lichtroze tot witte, zoet ruikende bloemen open, die in pluimvormige bijschermen groeien. Echte valeriaan wekt door de geur een sterke reactie op bij katten.

Lees meer
Ooievaarsbek

Ooievaarsbek

De ooievaarsbek behoort tot de ooievaarsbekfamilie. Van oorsprong komt de plant uit zuidelijke Afrika.

De ooievaarsbek is een kruidachtige, tot 50 cm hoog groeiende plant met een dikke wortel als overlevingsorgaan. Zijn op lange stelen staande, hartvormige bladeren zijn klierachtig behaard. De paarsrode bloemen staan in schijnschermen. De wortelknol is eveneens roodachtig.

Bij de Zoeloes in Zuid-Afrika was en is het een traditionele geneeskrachtige plant.

Lees meer
Smeerwortel

Smeerwortel

Smeerwortel behoort tot de ruwbladigenfamilie. Hij is inheems in Europa en Noordwest-Azië en is intussen ook in Noord-Amerika ingeburgerd. Standplaatsen zijn natte graslanden, oevers van beken, rivieren en vijvers. Het is ook een geliefde tuinplant.

De smeerwortel is een meerjarige, ongeveer 1 m hoge plant met vlezige wortel. Zijn bladeren zijn behaard. Van mei tot juli bloeit hij met buisvormige, blauwpaarse, roze of witte bloemen.

Lees meer