Logo

Sie werden jetzt auf die Seite der Unternehmensgruppe Schwabe geleitet. Hier finden Sie die Stellenangebote von Dr. Willmar Schwabe und von weiteren Unternehmen, die zur Schwabe-Gruppe gehören.

Lijst va A to Z

Malrove

Malrove

Eigenschappen

Botanische naam Marrubium vulgare

Inheemse naam /

Omschrijving

De malrove behoort tot de familie van de lipbloemigen. Het betreft een meerjarig, 40 tot 60 cm hoog groeiende plant. Het verspreidingsgebied strekt zich uit van Zuid- tot Noord-Europa. De malrove houdt van droge hellingen, weiden en bermen, arme graslanden en stortplaatsen.

De malrove heeft een stomp-vierkante stengel. De bladeren en de stengel zijn behaard. De bloeitijd is van juni tot augustus. Daarbij staan de witten bloemen in dichte, bijna kogelronde schijnkransen in de oksels van de bladeren.

Als geneeskrachtige plant is de malrove al sinds de oudheid bekend.

Werking

De bovengrondse delen van de bloeiende plant, het malrovekruid, worden gebruikt (Marrubii herba).

Werkzame stoffen zijn bitter-, looi- en slijmstoffen.

Malrovekruid heeft een eetlustopwekkende, galstimulerende en licht slijmoplossende werking.

Andere planten in de kijker

Echte valeriaan

Echte valeriaan

Echte valeriaan komt voor in alle gematigde klimaatzones ter wereld. Oorspronkelijk kwam de geneeskrachtige valeriaan voor in Europa en Azië, het wordt intussen ook in het noordoosten van Amerika verbouwd. De plant heeft de voorkeur voor bosranden, graslanden en oevers. De echte valeriaan is een meerjarige, kruidachtige plant van 0,5 tot 1,5 m hoog met donkergroene geveerde bladeren. De stengels zijn meestal alleen aan het bovenste deel vertakt. In de bloeitijd van mei tot juli gaan de 4-5 mm grote, kleine lichtroze tot witte, zoet ruikende bloemen open, die in pluimvormige bijschermen groeien. Echte valeriaan wekt door de geur een sterke reactie op bij katten.

Lees meer
Ooievaarsbek

Ooievaarsbek

De ooievaarsbek behoort tot de ooievaarsbekfamilie. Van oorsprong komt de plant uit zuidelijke Afrika.

De ooievaarsbek is een kruidachtige, tot 50 cm hoog groeiende plant met een dikke wortel als overlevingsorgaan. Zijn op lange stelen staande, hartvormige bladeren zijn klierachtig behaard. De paarsrode bloemen staan in schijnschermen. De wortelknol is eveneens roodachtig.

Bij de Zoeloes in Zuid-Afrika was en is het een traditionele geneeskrachtige plant.

Lees meer
Smeerwortel

Smeerwortel

Smeerwortel behoort tot de ruwbladigenfamilie. Hij is inheems in Europa en Noordwest-Azië en is intussen ook in Noord-Amerika ingeburgerd. Standplaatsen zijn natte graslanden, oevers van beken, rivieren en vijvers. Het is ook een geliefde tuinplant.

De smeerwortel is een meerjarige, ongeveer 1 m hoge plant met vlezige wortel. Zijn bladeren zijn behaard. Van mei tot juli bloeit hij met buisvormige, blauwpaarse, roze of witte bloemen.

Lees meer