Logo

Sie werden jetzt auf die Seite der Unternehmensgruppe Schwabe geleitet. Hier finden Sie die Stellenangebote von Dr. Willmar Schwabe und von weiteren Unternehmen, die zur Schwabe-Gruppe gehören.

Lijst va A to Z

Maretak

Maretak

Eigenschappen

Botanische naam Viscum album

Inheemse naam Vogellijm, mistel

Omschrijving:

De mistel behoort tot de sandelhoutfamilie. Maretak is wereldwijd verspreid in de tropische, subtropische en gematigde zones. De mistel is een kleine, bijna kogelronde op bomen parasiterende struik met vorkachtig vertakte, korte takken en leerachtige, lange geelgroene bladeren. De bloemen zijn onopvallend, geelgroen en tweehuizig. Maretak heeft een besachtige witte vrucht met kleverig vruchtvlees. Om zich te vestigen op een gastheer, lost de kiemplant eerst chemisch het bastweefsel op, dringt dan met vorming van zuigwortel in de vaatbundels en tapt die af. Maretak is verspreid in heel Europa en komt op verschillende loof- en naaldbomen voor.

Werking:

Gebruikte plantendelen: De kleine twijgen met de bladeren (visci albi herba) van oktober tot midden december en in maart/april evenals preparaten in werkzame dosering. Werkzame stoffen: glycoproteïne, polypeptide, flavonoïden, glycoside en polysaccharide. Werking: bloeddrukregulerend, celgiftig en celdelingsremmend, immuunsysteemstimulerend, stemmingsverbeterend.

Andere planten in de kijker

Echte valeriaan

Echte valeriaan

Echte valeriaan komt voor in alle gematigde klimaatzones ter wereld. Oorspronkelijk kwam de geneeskrachtige valeriaan voor in Europa en Azië, het wordt intussen ook in het noordoosten van Amerika verbouwd. De plant heeft de voorkeur voor bosranden, graslanden en oevers. De echte valeriaan is een meerjarige, kruidachtige plant van 0,5 tot 1,5 m hoog met donkergroene geveerde bladeren. De stengels zijn meestal alleen aan het bovenste deel vertakt. In de bloeitijd van mei tot juli gaan de 4-5 mm grote, kleine lichtroze tot witte, zoet ruikende bloemen open, die in pluimvormige bijschermen groeien. Echte valeriaan wekt door de geur een sterke reactie op bij katten.

Lees meer
Ooievaarsbek

Ooievaarsbek

De ooievaarsbek behoort tot de ooievaarsbekfamilie. Van oorsprong komt de plant uit zuidelijke Afrika.

De ooievaarsbek is een kruidachtige, tot 50 cm hoog groeiende plant met een dikke wortel als overlevingsorgaan. Zijn op lange stelen staande, hartvormige bladeren zijn klierachtig behaard. De paarsrode bloemen staan in schijnschermen. De wortelknol is eveneens roodachtig.

Bij de Zoeloes in Zuid-Afrika was en is het een traditionele geneeskrachtige plant.

Lees meer
Smeerwortel

Smeerwortel

Smeerwortel behoort tot de ruwbladigenfamilie. Hij is inheems in Europa en Noordwest-Azië en is intussen ook in Noord-Amerika ingeburgerd. Standplaatsen zijn natte graslanden, oevers van beken, rivieren en vijvers. Het is ook een geliefde tuinplant.

De smeerwortel is een meerjarige, ongeveer 1 m hoge plant met vlezige wortel. Zijn bladeren zijn behaard. Van mei tot juli bloeit hij met buisvormige, blauwpaarse, roze of witte bloemen.

Lees meer