Logo

Sie werden jetzt auf die Seite der Unternehmensgruppe Schwabe geleitet. Hier finden Sie die Stellenangebote von Dr. Willmar Schwabe und von weiteren Unternehmen, die zur Schwabe-Gruppe gehören.

Lijst va A to Z

Mariadistel

Mariadistel

Eigenschappen

Botanische naam Silybum marianum

Inheemse naam Melkdistel

Omschrijving:

De mariadistel behoort tot de composietenfamilie. De plant komt oorspronkelijk uit Zuid-Europa, Klein-Azië en Noord-Afrika. Bij ons is de plant te vinden in tuinen of soms verwilderd op droge en warme plaatsen.

De mariadistel kan tot 2,5 m hoog worden. De kruidachtige plant heeft karakteristieke, grote en groen-wit gemarmerde bladeren die doornig getand zijn. Hun ronde bloemen zijn paarsrood.

Werking:

Medicinaal gebruikt worden de mariadistelvruchten (cardui mariae fructus) evenals preparaten in werkzame doseringen. Mariadistelvruchten bevatten silymarine, een mengsel van verschillende flavanolderivaten zoals silibinine, silymarine, silydianine en silychristine.
Bevestigde werkingen: Silymarine werkt tegen leverbeschadigingen door vergiftiging door de knolamaniet (falloïdine en amanitine), door lanthanide, tetrachloorkoolstoof, galactosamine, thioaceetamide en door het hepatoxische zgn. frog virus FV3. Silymarine verandert de structuur van de buitenste celmembraan van de levercellen, zodat levergifstoffen niet binnen kunnen dringen. Bovendien activeert silymarine het regenererend vermogen van de lever, door het stimuleren van de levercelvernieuwing.
Mariadistelvruchten hebben een licht laxerende werking.

Andere planten in de kijker

Echte valeriaan

Echte valeriaan

Echte valeriaan komt voor in alle gematigde klimaatzones ter wereld. Oorspronkelijk kwam de geneeskrachtige valeriaan voor in Europa en Azië, het wordt intussen ook in het noordoosten van Amerika verbouwd. De plant heeft de voorkeur voor bosranden, graslanden en oevers. De echte valeriaan is een meerjarige, kruidachtige plant van 0,5 tot 1,5 m hoog met donkergroene geveerde bladeren. De stengels zijn meestal alleen aan het bovenste deel vertakt. In de bloeitijd van mei tot juli gaan de 4-5 mm grote, kleine lichtroze tot witte, zoet ruikende bloemen open, die in pluimvormige bijschermen groeien. Echte valeriaan wekt door de geur een sterke reactie op bij katten.

Lees meer
Ooievaarsbek

Ooievaarsbek

De ooievaarsbek behoort tot de ooievaarsbekfamilie. Van oorsprong komt de plant uit zuidelijke Afrika.

De ooievaarsbek is een kruidachtige, tot 50 cm hoog groeiende plant met een dikke wortel als overlevingsorgaan. Zijn op lange stelen staande, hartvormige bladeren zijn klierachtig behaard. De paarsrode bloemen staan in schijnschermen. De wortelknol is eveneens roodachtig.

Bij de Zoeloes in Zuid-Afrika was en is het een traditionele geneeskrachtige plant.

Lees meer
Smeerwortel

Smeerwortel

Smeerwortel behoort tot de ruwbladigenfamilie. Hij is inheems in Europa en Noordwest-Azië en is intussen ook in Noord-Amerika ingeburgerd. Standplaatsen zijn natte graslanden, oevers van beken, rivieren en vijvers. Het is ook een geliefde tuinplant.

De smeerwortel is een meerjarige, ongeveer 1 m hoge plant met vlezige wortel. Zijn bladeren zijn behaard. Van mei tot juli bloeit hij met buisvormige, blauwpaarse, roze of witte bloemen.

Lees meer