Logo

Sie werden jetzt auf die Seite der Unternehmensgruppe Schwabe geleitet. Hier finden Sie die Stellenangebote von Dr. Willmar Schwabe und von weiteren Unternehmen, die zur Schwabe-Gruppe gehören.

Lijst va A to Z

Morel

Morel

Eigenschappen

Botanische naam Prunus cerasus

Inheemse naam Zure kers

Omschrijving:

Morellen behoren tot de rozenfamilie. Ze worden op het hele noordelijk halfrond geteeld.

Ze worden ongeveer 10 m hoog en hebben een losse, ronde kroon met afstaande en licht hangende takken. Hun bast glanst en is roodachtig bruin. Afhankelijk van de regio verschijnen de witte bloesems in april of mei. De bloesems hebben vijf bloemblaadjes en omhullen vaak de hele takken van de boom. Tegen het einde van de bloeitijd ontvouwen zich ook altijd meer bladeren, die spits-ovaal zijn. De kersen zijn in juni of juli rijp en hangen licht- of donkerrood meestal in paren van de takken.

Werking:

Gebruikt worden de stelen van de vruchten. Ze bevatten looistoffen (vooral flavonoïden), die een adstringerend, urinedrijvend en antioxiderend effect hebben.

De vruchten bevatten vitamine (A in grotere hoeveelheden) evenals secundaire plantenstoffen zoals anthocyaan, melatonine en flavonoïden. Het eten van de vruchten draagt bij aan de vitaminevoorziening en levert antioxiderende stoffen aan het lichaam.

Andere planten in de kijker

Echte valeriaan

Echte valeriaan

Echte valeriaan komt voor in alle gematigde klimaatzones ter wereld. Oorspronkelijk kwam de geneeskrachtige valeriaan voor in Europa en Azië, het wordt intussen ook in het noordoosten van Amerika verbouwd. De plant heeft de voorkeur voor bosranden, graslanden en oevers. De echte valeriaan is een meerjarige, kruidachtige plant van 0,5 tot 1,5 m hoog met donkergroene geveerde bladeren. De stengels zijn meestal alleen aan het bovenste deel vertakt. In de bloeitijd van mei tot juli gaan de 4-5 mm grote, kleine lichtroze tot witte, zoet ruikende bloemen open, die in pluimvormige bijschermen groeien. Echte valeriaan wekt door de geur een sterke reactie op bij katten.

Lees meer
Ooievaarsbek

Ooievaarsbek

De ooievaarsbek behoort tot de ooievaarsbekfamilie. Van oorsprong komt de plant uit zuidelijke Afrika.

De ooievaarsbek is een kruidachtige, tot 50 cm hoog groeiende plant met een dikke wortel als overlevingsorgaan. Zijn op lange stelen staande, hartvormige bladeren zijn klierachtig behaard. De paarsrode bloemen staan in schijnschermen. De wortelknol is eveneens roodachtig.

Bij de Zoeloes in Zuid-Afrika was en is het een traditionele geneeskrachtige plant.

Lees meer
Smeerwortel

Smeerwortel

Smeerwortel behoort tot de ruwbladigenfamilie. Hij is inheems in Europa en Noordwest-Azië en is intussen ook in Noord-Amerika ingeburgerd. Standplaatsen zijn natte graslanden, oevers van beken, rivieren en vijvers. Het is ook een geliefde tuinplant.

De smeerwortel is een meerjarige, ongeveer 1 m hoge plant met vlezige wortel. Zijn bladeren zijn behaard. Van mei tot juli bloeit hij met buisvormige, blauwpaarse, roze of witte bloemen.

Lees meer