Logo

Sie werden jetzt auf die Seite der Unternehmensgruppe Schwabe geleitet. Hier finden Sie die Stellenangebote von Dr. Willmar Schwabe und von weiteren Unternehmen, die zur Schwabe-Gruppe gehören.

Lijst va A to Z

Olijf

Olijf

Eigenschappen

Botanische naam Olea europaea

Inheemse naam olijfboom

Omschrijving:

De olijfboom behoort tot de olijffamilie. Hij is afkomstig uit Zuid-Europa. Bij een geschikt klimaat wordt de plant wereldwijd aangeplant.

De groenblijvende olijfboom groeit zeer langzaam en heeft een knoestige verschijning. De bladeren zijn tegenoverstaand en langwerpig spits toelopend. De bovenkant is glanzend donkergroen, de onderkant zilver glanzend. De olijfbloemen zijn gelig-wit. Er ontwikkelen zich eerst groene, later roodachtige of blauwachtige zwarte vruchten, waaruit olijfolie wordt gewonnen. Het hout wordt gebruikt voor houtsnijden en houtdraaien.

Werking:

Gebruikt worden de gedroogde olijfbladeren (Oleae folium), de onbewerkte olijfolie (Olivae oleum) en de geraffineerde olie (Olivae oleum raffinatum). De bladeren bevatten bittere seco-iridoïdeverbindingen, de olie bevat glyceride, vooral de oliezuren en de palmitine- en linolzuren. Daarnaast tocoferolen en sitosterol.

Aan de bladeren wordt een licht bloeddruk- en cholesterolverlagende evenals urinedrijvende werking toegeschreven. De olie wordt vooral gebruikt als hulpstof in geneesmiddelen.

Andere planten in de kijker

Echte valeriaan

Echte valeriaan

Echte valeriaan komt voor in alle gematigde klimaatzones ter wereld. Oorspronkelijk kwam de geneeskrachtige valeriaan voor in Europa en Azië, het wordt intussen ook in het noordoosten van Amerika verbouwd. De plant heeft de voorkeur voor bosranden, graslanden en oevers. De echte valeriaan is een meerjarige, kruidachtige plant van 0,5 tot 1,5 m hoog met donkergroene geveerde bladeren. De stengels zijn meestal alleen aan het bovenste deel vertakt. In de bloeitijd van mei tot juli gaan de 4-5 mm grote, kleine lichtroze tot witte, zoet ruikende bloemen open, die in pluimvormige bijschermen groeien. Echte valeriaan wekt door de geur een sterke reactie op bij katten.

Lees meer
Ooievaarsbek

Ooievaarsbek

De ooievaarsbek behoort tot de ooievaarsbekfamilie. Van oorsprong komt de plant uit zuidelijke Afrika.

De ooievaarsbek is een kruidachtige, tot 50 cm hoog groeiende plant met een dikke wortel als overlevingsorgaan. Zijn op lange stelen staande, hartvormige bladeren zijn klierachtig behaard. De paarsrode bloemen staan in schijnschermen. De wortelknol is eveneens roodachtig.

Bij de Zoeloes in Zuid-Afrika was en is het een traditionele geneeskrachtige plant.

Lees meer
Smeerwortel

Smeerwortel

Smeerwortel behoort tot de ruwbladigenfamilie. Hij is inheems in Europa en Noordwest-Azië en is intussen ook in Noord-Amerika ingeburgerd. Standplaatsen zijn natte graslanden, oevers van beken, rivieren en vijvers. Het is ook een geliefde tuinplant.

De smeerwortel is een meerjarige, ongeveer 1 m hoge plant met vlezige wortel. Zijn bladeren zijn behaard. Van mei tot juli bloeit hij met buisvormige, blauwpaarse, roze of witte bloemen.

Lees meer