Logo

Sie werden jetzt auf die Seite der Unternehmensgruppe Schwabe geleitet. Hier finden Sie die Stellenangebote von Dr. Willmar Schwabe und von weiteren Unternehmen, die zur Schwabe-Gruppe gehören.

Lijst va A to Z

Oost-Indische kers

Oost-Indische kers

Eigenschappen

Botanische naam Tropaeolum majus

Omschrijving:

De Oost-Indische kers behoort tot de klimkersfamilie. De oorsprong van de plant ligt in Zuid- en Midden-Amerika. In Europa is hij sinds het midden van de 17e eeuw aan te treffen.

De Oost-Indische kers is een een- tot meerjarige, kruidachtige en sappige plant. Bij geschikte bodem klimt hij tot 3 m hoog, anders ligt hij plat en wordt ongeveer 30 cm hoog. Zijn bladeren zijn schildvormig met gave randen. De bloemen zitten aan een tot 13 centimeter lange bloemsteel individueel in de bladoksels. Ze zijn geel, oranje of rood en vaak donker gevlekt. Na het rijpen valt de vrucht uiteen in drie eenzadige deelvruchten.

Werking:

Gebruikt worden de bovengrondse delen evenals preparaten in werkzame doseringen.

Ze bevatten benzyl-mosterdolie, dat een bacterieremmende, virusremmende en antimycotische werking heeft. Bij uitwendig gebruik werkt het doorbloedingsbevorderend.

Andere planten in de kijker

Echte valeriaan

Echte valeriaan

Echte valeriaan komt voor in alle gematigde klimaatzones ter wereld. Oorspronkelijk kwam de geneeskrachtige valeriaan voor in Europa en Azië, het wordt intussen ook in het noordoosten van Amerika verbouwd. De plant heeft de voorkeur voor bosranden, graslanden en oevers. De echte valeriaan is een meerjarige, kruidachtige plant van 0,5 tot 1,5 m hoog met donkergroene geveerde bladeren. De stengels zijn meestal alleen aan het bovenste deel vertakt. In de bloeitijd van mei tot juli gaan de 4-5 mm grote, kleine lichtroze tot witte, zoet ruikende bloemen open, die in pluimvormige bijschermen groeien. Echte valeriaan wekt door de geur een sterke reactie op bij katten.

Lees meer
Ooievaarsbek

Ooievaarsbek

De ooievaarsbek behoort tot de ooievaarsbekfamilie. Van oorsprong komt de plant uit zuidelijke Afrika.

De ooievaarsbek is een kruidachtige, tot 50 cm hoog groeiende plant met een dikke wortel als overlevingsorgaan. Zijn op lange stelen staande, hartvormige bladeren zijn klierachtig behaard. De paarsrode bloemen staan in schijnschermen. De wortelknol is eveneens roodachtig.

Bij de Zoeloes in Zuid-Afrika was en is het een traditionele geneeskrachtige plant.

Lees meer
Smeerwortel

Smeerwortel

Smeerwortel behoort tot de ruwbladigenfamilie. Hij is inheems in Europa en Noordwest-Azië en is intussen ook in Noord-Amerika ingeburgerd. Standplaatsen zijn natte graslanden, oevers van beken, rivieren en vijvers. Het is ook een geliefde tuinplant.

De smeerwortel is een meerjarige, ongeveer 1 m hoge plant met vlezige wortel. Zijn bladeren zijn behaard. Van mei tot juli bloeit hij met buisvormige, blauwpaarse, roze of witte bloemen.

Lees meer