Logo

Sie werden jetzt auf die Seite der Unternehmensgruppe Schwabe geleitet. Hier finden Sie die Stellenangebote von Dr. Willmar Schwabe und von weiteren Unternehmen, die zur Schwabe-Gruppe gehören.

Lijst va A to Z

Paardenbloem

Paardenbloem

Eigenschappen

Botanische naam Taraxacum officinale

Omschrijving:

De paardenbloem is een op het hele noordelijk halfrond verspreide plant uit de composietenfamilie. Bij voorkeur groeit hij op voedselrijke graslanden, klavervelden, op puin en veeweiden.

De paardenbloem is een meerjarige rozettenplant met diep ingesneden, getande bladeren en vlezige penwortel. De rechtopstaande en holle stengels dragen van april tot mei een goud tot lichtgele samengestelde bloem. De kleine bruine vruchten worden door de wind verspreid. Alle plantendelen scheiden bij beschadiging een bitter melksap af.

Werking:

Medicinaal gebruikt worden de tijdens de bloeitijd verzamelde bladeren (Taraxaci folium) of de hele plant bestaande uit loof en wortel (Taraxaci radix cum herba).

Belangrijkste werkzame stoffen zijn bitterstoffen en inuline. Paardenbloem heeft een hoge kaliumconcentratie. Het loof werkt eetlustopwekkend, spijsverteringsbevorderend en windafdrijvend. Gecombineerd met de wortel komen daar nog een galstroombevorderende en urinedrijvende werking bij.

Andere planten in de kijker

Echte valeriaan

Echte valeriaan

Echte valeriaan komt voor in alle gematigde klimaatzones ter wereld. Oorspronkelijk kwam de geneeskrachtige valeriaan voor in Europa en Azië, het wordt intussen ook in het noordoosten van Amerika verbouwd. De plant heeft de voorkeur voor bosranden, graslanden en oevers. De echte valeriaan is een meerjarige, kruidachtige plant van 0,5 tot 1,5 m hoog met donkergroene geveerde bladeren. De stengels zijn meestal alleen aan het bovenste deel vertakt. In de bloeitijd van mei tot juli gaan de 4-5 mm grote, kleine lichtroze tot witte, zoet ruikende bloemen open, die in pluimvormige bijschermen groeien. Echte valeriaan wekt door de geur een sterke reactie op bij katten.

Lees meer
Ooievaarsbek

Ooievaarsbek

De ooievaarsbek behoort tot de ooievaarsbekfamilie. Van oorsprong komt de plant uit zuidelijke Afrika.

De ooievaarsbek is een kruidachtige, tot 50 cm hoog groeiende plant met een dikke wortel als overlevingsorgaan. Zijn op lange stelen staande, hartvormige bladeren zijn klierachtig behaard. De paarsrode bloemen staan in schijnschermen. De wortelknol is eveneens roodachtig.

Bij de Zoeloes in Zuid-Afrika was en is het een traditionele geneeskrachtige plant.

Lees meer
Smeerwortel

Smeerwortel

Smeerwortel behoort tot de ruwbladigenfamilie. Hij is inheems in Europa en Noordwest-Azië en is intussen ook in Noord-Amerika ingeburgerd. Standplaatsen zijn natte graslanden, oevers van beken, rivieren en vijvers. Het is ook een geliefde tuinplant.

De smeerwortel is een meerjarige, ongeveer 1 m hoge plant met vlezige wortel. Zijn bladeren zijn behaard. Van mei tot juli bloeit hij met buisvormige, blauwpaarse, roze of witte bloemen.

Lees meer