Logo

Sie werden jetzt auf die Seite der Unternehmensgruppe Schwabe geleitet. Hier finden Sie die Stellenangebote von Dr. Willmar Schwabe und von weiteren Unternehmen, die zur Schwabe-Gruppe gehören.

Lijst va A to Z

Passiebloem

Passiebloem

Eigenschappen

Botanische naam Passiflora incarnata

Omschrijving:

De passiebloem behoort tot de passiebloemfamilie. De plant is afkomstig uit de tropische gebieden van Noord-Amerika.

De passiebloem is een groenblijvende, overblijvende klimplant. Hij ontwikkelt 2 tot 6 meter lange uitlopers, waaraan aan het einde kurkentrekkerachtige ranken uit de bladoksels groeien. De bladeren zijn afwisselend, driedelig gelobd en licht gezaagd. Ze zijn bezet met nectar uitscheidende klieren. De bleekroze bloemen bereiken een diameter van 6 tot 8 cm. De bloeitijd loopt in de regel van juni tot september. Elke bloem is slechts ongeveer een dag geopend. De ovale, gelige vruchten zijn bessen van ongeveer 8 cm doorsnede. Het vruchtvlees is eetbaar en sappig zoet.

Werking:

Gebruikt worden de bovengrondse delen, het passiebloemkruid (Passiflorae herba) en preparaten in werkzame dosering. Het bevat flavonoïden, maltol, coumarine-derivaten en in kleine hoeveelheden etherische olie en harmala-alkaloïden.
Bij dierproeven kon een remming van de beweeglijkheid (mobiliteit) worden vastgesteld. Een kalmerende, krampverminderende, angstverlagende en slaapbevorderende werking wordt aangenomen.

Andere planten in de kijker

Echte valeriaan

Echte valeriaan

Echte valeriaan komt voor in alle gematigde klimaatzones ter wereld. Oorspronkelijk kwam de geneeskrachtige valeriaan voor in Europa en Azië, het wordt intussen ook in het noordoosten van Amerika verbouwd. De plant heeft de voorkeur voor bosranden, graslanden en oevers. De echte valeriaan is een meerjarige, kruidachtige plant van 0,5 tot 1,5 m hoog met donkergroene geveerde bladeren. De stengels zijn meestal alleen aan het bovenste deel vertakt. In de bloeitijd van mei tot juli gaan de 4-5 mm grote, kleine lichtroze tot witte, zoet ruikende bloemen open, die in pluimvormige bijschermen groeien. Echte valeriaan wekt door de geur een sterke reactie op bij katten.

Lees meer
Ooievaarsbek

Ooievaarsbek

De ooievaarsbek behoort tot de ooievaarsbekfamilie. Van oorsprong komt de plant uit zuidelijke Afrika.

De ooievaarsbek is een kruidachtige, tot 50 cm hoog groeiende plant met een dikke wortel als overlevingsorgaan. Zijn op lange stelen staande, hartvormige bladeren zijn klierachtig behaard. De paarsrode bloemen staan in schijnschermen. De wortelknol is eveneens roodachtig.

Bij de Zoeloes in Zuid-Afrika was en is het een traditionele geneeskrachtige plant.

Lees meer
Smeerwortel

Smeerwortel

Smeerwortel behoort tot de ruwbladigenfamilie. Hij is inheems in Europa en Noordwest-Azië en is intussen ook in Noord-Amerika ingeburgerd. Standplaatsen zijn natte graslanden, oevers van beken, rivieren en vijvers. Het is ook een geliefde tuinplant.

De smeerwortel is een meerjarige, ongeveer 1 m hoge plant met vlezige wortel. Zijn bladeren zijn behaard. Van mei tot juli bloeit hij met buisvormige, blauwpaarse, roze of witte bloemen.

Lees meer